Балканският наркотрафикант Будимир Куйович задържан у нас при спецакция

Ден преди настъпването на Нова година – на 30 декември – служители на Главна дирекция “Борба с организираната пристъпност” и няколко от областните ѝ подразделения проведоха спецакция, при която заловиха трима трафиканти на хероин – български граждани, голяма пратка от дрогата – близо 60 кг., и задържаха небезизвестния балкански наркобос – сръбския гражданин Будимир Куйович.

Акцията по задържането на дрогата и на Куйович се извърши в затишието между коледните и новогодишните празници, като бе спазена неписаната традиция от последните години - “нещо обществено значимо” да се случва в България, когато хората се отдават на почивка и празнуване, а медиите се чудят какво да предложат като новини на публиката извън погачите, лекуваните от алкохолно натравяне в “Пирогов” и броя на новородените бебета.

Хронологията на събитията е следната. На 29 декември 2007 г. при акция на спецзвената за борба с организираната престъпност от София, Стара Загора и Хасково, на КПП - Капитан Андреево е извършена проверка на лека кола “Мерцедес Ванео”, пристигаща от Турция. В колата са открити 116 пакета, в които има общо 59.350 кг хероин. Дрогата е била укрита в специален тайник под пода на автомобила. Задържан е шофьорът – Николай Писков от Стара Загора, както и бившият митничар от Свиленград Михаил Янков, който помагал за преминаване на дрогата през границата, и бизнесменът от София Стойчо Дойчев, придружаващ пратката с втора кола.

За тримата бе съобщено, че са членове на организирана група, която се занимава с трафик на наркотици от Турция през България за Западна Европа. Групата е водена от небезисвестния сръбски гражданин Будимир Куйович, който пребивава по това време в България. Веднага след пропадането на пратката Куйович се укрил.

На следващия ден – 30 декември – сърбинът е арестуван в Пловдив при опит да напусне хотела, където се бил настанил, и да се качи на колата си. Според полицията той е оказал съпротива, един полицай е пострадал леко, но оръжие не било използвано.

След като изтекат 72 часа от задържането на групата, ще бъде поискана постоянна мярка за неотклонение на арестуваните.

Според полицията с ареста на Куйович се слага край на сагата с легалното, полулегалното и нелегалното му пребиваване в България. Очевидно той е важна фигура в подземния балкански свят, защото почти необезпокояваното му и продължително кръстосване из България коства поста и кариерата на главния секретар на МВР Илия Илиев.

Подавайки оставката си на 28 ноември 2007 г. главният секретар обяви, че прави това заради професионалната си чест, защото е “допуснал да бъде подведен, като така е нарушил вътрешните норми на МВР”. Дни след това в медиите се появиха публикации, според които вероятната причина за оставката на Илиев е фактът, че е подписал документ за пребиваване в България на Будимир Куйович. Документът му е бил предаден наред с куп други документи, предложени за подпис, и така сръбският наркотрафикант се е сдобил с лична карта и международен паспорт с данните на друг човек под собствената му снимка. Според друга версия Илиев е бил убеден да разреши допускането на Куйович в България с мотива, че вече е вербуван от нашите служби и ще помогне да бъде разкрит сериозен наркоканал.

Кой е Куйович?

39-годишният сръбски гражданин е роден в черногорския град Биело поле. За него в България се говори още отпреди няколко години и името му се свързва с разбити нарколаборатории, трафик на дрога и загадъчното изплъзване от ръцете на правоохранителните ни органи, които са все по петите му.

През май 2002 г. спецполицаи разбиват лаборатория за производство на амфетамини в пернишките села Дивотино и Люлин. Тогава са арестувани трима българи, впоследствие и един албанец. Нишката водела към Куйович, който се измъква.

През ноември 2003 г. е разкрита лаборатория за производство на синтетични наркотици в габровското село Дебел дял и в квартал Гачевци в Габрово. Тогава са арестувани петима български граждани. Твърди се, че историята е свързана пак с Куйович.

Сърбинът най-сетне е задържан във Варна на 3 януари 2005 г. Месец по-късно е екстрадиран от страната и предаден на сръбските власти. Наложена му е десетгодишна забрана да влиза в България.

В началото на април същата година спецполицаите разбиват канал за трафик на амфетамини и задържат при акция в кв. “Младост” дрога за около 10 млн. долара. Арестувани са двама палестинци и един ливанец. Отново за тартор на групата е сочен Куйович.

Дни по-късно в квартал “Манастирски ливади” е застрелян Божидар Добрев – Дебелия. Тогавашният главен секретар на МВР Бойко Борисов обявява, че Дебелия и Куйович са ръководили крупен канал за амфетамини, разкрит в Турция.

По “стечение на обстоятелствата” в последните дни на годината участници в шумни афери с трафик на наркотици, а и със странното отвличане на сина на бившия транспортен министър Вилхелм Краус – Михаил, се оказаха в косвена, но не маловажна връзка със сърбина.

В края на ноември около оставката на Илия Илиев бе съобщено за арестуван полицай с огромно количество амфетамини. Те пък били натоварени на колата на полицая от дома на някой си С. С., неизвестен дотогава на полицията.

По-късно от полицията обявяват, че С. С. е организатор на канала за трафик на амвфетамините, в който арестуваният полицай играел ролята на муле. Когато обаче се гледа мярката за неотклонение на задържания полицай, С. С. от основна фигура, се превръща в свидетел.

С. С. или Стоян Стойчев се оказва син на бившия началник на милицията в Кремиковци преди 1989 г. Ангел Стойчев. Стойчев пък е близък до така наречения кръг “Монтърей” – по заведението в квартал “Изток”, където обичат да се събират бивши висши офицери от Държавна сигурност като Любен Гоцев, Виктор Вълков и др. Неофициална информация сочи, че заведението е на Ангел Стойчев.

Дъщерята на Стойчев – Невена - пък е дълго време близка приятелка на убития през 2003 г. Филип Найденов – Фатик, свързан хем с подземния свят, хем със структурите на бившата ДС чрез баща си – оръжейния търговец Исмет Шабан. Семейството на Шабан ръководеше каптагоновите канали на ДС за Близкия Изток.

След смъртта на Фатик Невена става интимна приятелка на нашия сърбин - Будимир Куйович.

Може би не е зле да се припомни, че генералът от ДС Любен Гоцев има силно влияние над кръг от ръководството на БСП, което самият той обича да отрича, позовавайки се на напредналата си “пенсионерска” възраст. В “Монтърей” случайно във времето са забелязани действащи високи фигури от МВР като министърът на вътрешните работи Румен Петков, изпълняващият длъжността главен секретар на МВР Валентин Петров, който живее наблизо, и др.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?