Балканският тръст за демокрация ще подкрепя проекти за развитие на местното управление

Проекти за развитие на демокрацията чрез участие на гражданското общество и чрез развитие на управлението на местно ниво ще подкрепя инициативата "Балкански тръст за демокрация". Тя беше представена официално от изпълнителния ѝ директор Иван Вейвода, заместник- администратора на Американската агенция за международно развитие Кент Хил и посланика на САЩ в България Джеймс Пардю.

В България по нея се работи от юни тази година. Балканският тръст ще предоставя по два милиона щатски долара годишно на граждански сдружения, неправителствени организации, местни и регионални власти, медии и институции за образование, които подкрепят местни инициативи в Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Македония, Румъния, Сърбия и Черна гора.

Повечето грантове ще бъдат между 10 хиляди и 25 хиляди долара, а решенията за тези между 25 хиляди и 75 хиляди долара ща са вземат от "Джърман Маршал Фънд" на 3-4 месеца. Всяка година ще се прави генерално планиране.

Във всяка държава ще работят комисии от по 5-10 души, сред които и журналисти, общественици, учени, представители на властта. Кандидатстването за финансиране става с излагане на една страница на идеята на проекта.

Добре е да се работи по съвместни проекти с участието на няколко държави от региона. Проекти за обучение ще се подкрепят, когато са част от по-устойчиви инициативи. Събраните досега средства в "Балканския тръст за демокрация" са 27 милиона щатски долара.

Американската фондация е предоставила 10 милиона щатски долара и още близо два милиона щатски долара за административни разходи за първите десет години.

Към тях Американската агенция за международно развитие влага в партньорската инициатива 10 милиона евро, а фондацията "Чарлз Стюърт Мот" - още пет милиона щатски долара. Гръцкото правителство се присъединява със 750 хиляди евро за период от три години и се търсят други донори.

По БТА

Споделяне

Още от България