Балотажът тръгна вяло, накрая достигна 32 на сто активност

Балотажът тръгна вяло, накрая достигна 32 на сто активност

В диапазон между 3 и 33 процента е избирателната активност в различните общини, където се избират на втори тур кметове или районни кметове, сочат данни на Централната избирателна комисия за местни избори (ЦИКМИ) към обяд в неделя.

Според статистиката на социологическата агенция "Сова-Харис" към 17 часа пред урните са се отишли между 30 и 35 на сто от имащите право на глас в общините, където се провежда балотаж. С 20 на сто е спаднала активността спрямо миналата седмица, съобщи директорът на агенцията Васил Тончев. По неговите думи в Бургас и Видин гласуващите тази неделя са повече спрямо предишната.

В Благоевград обаче има силна мобилизация на вота и сега отишлите да пуснат бюлетина са повече отколкото на предишния тур, сочат данните на "Алфа Рисърч".

В някои населени места избирателната активност е спаднала между два и три пъти, другаде се е запазила.

София бележи рекордно нисък брой хора, заявили своя вот. Същото е положението и в Русе.

В столицата, където се избират 23 районни кметове между представители на ГЕРБ срещу хора на БСП и Алианс за София, пред урните към 14 часа са се явили 9.8 на сто от хората, съобщиха от Общинската избирателна комисия. В края на изборния ден тя все пак се качи на 17.86 на сто, но това не промени факта, че това е от най-ниската избирателна активност в София.

Най-висок е процентът на гласувалите избиратели в район "Нови Искър" - 46.06, в Банкя бюлетина са пуснали 42.51 на сто, в район "Панчарево" - 38.22 процента, в "Кремиковци" - 39.28 на сто. Доста по-незаинтересовани са в "Овча купел", където пред урните са отишли 12.39 на сто, в район "Възраждане" са  гласували 12.93 процента от хората, в район "Люлин" - 13.38 процента. Между 15 и 20 на сто се движи активността в останалите столични райони.

В Пловдив за районни кметове гласуваха 21.95 на сто от хората. Най-незаинтересовани бяха в район "Южен, където пред урните отидоха 15.2 на сто от гражданите, а най-активни - в район "Източен" - 38.6 на сто.

Вторият тур между районните и общински кметове във Варненско също не събира много хора в избирателните секции. Активността в морската столица бе 18 на сто. Между 5.43 и 23.75 се движат гласувалите в районите на морската столица. В селата са доста по-активни – между 28 и 40 на сто са дали своя глас за нов управник.

В Бургас, където един срещу друг се изправиха представителят на ГЕРБ и подкрепен от десните Димитър Николов и Валери Симеонов от “Атака”, гласуваха 42.3 процента, съобщиха от ОИК.  

От русенци пред урните се явиха около 24 на сто, за да подкрепят досегашния кмет Божидар Йотов (БСП) или претендентът на ГЕРБ Ваньо Танов. Това е по-слабо от първия тур, но приблизително се запазва процентът на гласувалите на балотажа от 2005 г., съобщи председателят на общинската избирателна комисия Камелия Нейкова.

В Благоевград, където битката бе между червения кандидат Костадин Паскалев и десният Радослав Тасков, гласуването тръгна вяло - едва 8.4 на сто  бяха отишли в тъмната стаичка по обяд, но в края на изборния ден процентът достигна 39.9, докато миналата седмица гласувалите бяха 49.7 на сто по това време.

В Стара Загора гласувалите до следобяд бяха 29.8 на сто, в Шумен изборният ден приключи с 48 на сто даливота си. В община Разград, където се бориха двама независими кандидати, до обяд бяха гласували около 11 на сто от хората, но след мобилизация в края на изборния ден процентът стана 46.02 на сто. Във Велико Търново, където балотажът бе силно оспорван,  са гласували 32.29 на сто при явили се на вота миналата седмица 42.99 процента.

Споделяне

Още от Местни избори 2007