Балотажът във Варна – с поглед към ромските секции

Христо Бозов (вляво) и Иван Портних. Сн. БГНЕС

Без въодушевление и надежда за промяна тази неделя варненци ще изберат новия си кмет. При рекордно ниска избирателна активност на първия тур, до балотажа стигнаха двама кандидати - Христо Бозов, подкрепен от БСП и Иван Портих, номиниран от ГЕРБ.

Зад кандидатурата на Бозов застана и партията на Меглена Кунева ДБГ, както и граждански организации, а областният лидер на ГЕРБ Порних е подкрепен и от три земеделски формации.

Миналата неделя Бозов взе 30% срещу 26.9% Иван Портних при избирателна активност малко над 25%. При тази символична разлика (около 2200 гласа), решаващи за балотажа са избирателната активност и контролираният вот от ромските секции, който на първия тур не беше задействан. Едва 11 на сто от жителите на ромските махали се явиха пред урните.

Слабото участие на варненци в първия тур, съчетано с пълната им апатия на фона на многохилядните протести в София, изглежда в контраст с бурните февруарски демонстрации в града срещу сметките за ток, които впоследствие прераснаха в бунт срещу "вечния" Кирил Йорданов и доведоха до оставката му. Социолози обясняват ситуацията с това, че хората не видяха алтернатива сред издигнатите девет кметски кандидатури и не бяха убедени, че моделът "Кирил Йорданов" ще бъде разбит.

Осем десни формации, подкрепили на първия тур независимия кандидат Чавдар Трифонов, останаха обнадеждени от представянето му, защото макар, че не стигна до балотаж, той взе малко над 17% от гласовете.

Развръзката от изборите ще има сериозни имиджови последици за БСП и ГЕРБ, тъй като това ще е първият реален тест за влиянието на всяка от тях след парламентарния вот на 12 май. Загуба на БСП ще засили общото усещане за обреченост на сегашното управление, а загуба на ГЕРБ ще даде възможност на социалистите и коалиционният им партньор ДПС да твърдят, че народът вече не иска предишните управляващи.

Къде ще отидат гласовете на отпадналите кандидати?

Преразпределението на подкрепата, дадена за отпадналите кандидати на първия тур, няма да е от съществено значение, ако се запази ниската активност.

Формациите, които на първия тур застанаха зад Чавдар Трифонов, няма да подкрепят никого от двамата, достигнали на балотажа. Това обявиха Демократическата партия, ДСБ, НДСВ, БНД, ЕНП, БДФ, "Синьо единство" и "Обединени земеделци". Те не припознават като десен кандидат Иван Портних, а принципно не могат да застанат зад Христо Бозов, който е подкрепен от БСП, партията на Кунева и БСДП.

Според представителите на тези партии единственият и автентичен десен кандидат на вота във Варна, подкрепеният от тях, е бил Чавдар Трифонов. От "Синьо единство" дори излязоха с екзотична декларация, в която призовават кандидатът на ГЕРБ Иван Портних да се оттегли от надпреварата и да подкрепи Чавдар Трифонов.

Заелият четвърто място на първия тур Веселин Марешки, който не жали средства за всяко от участията си в кметските избори във Варна (трето поред), по-скоро ще активизира (финансово) гласове в полза на кандидата на БСП Бозов, отколкото на ГЕРБ, смятат наблюдателите.

Остава неясно къде ще отидат гласовете на разочаровани привърженици на ГЕРБ, които не подкрепиха Иван Портних, а се разпиляха към други кандидати, или отказаха да гласуват. Поведението им е непредсказуемо, защото те няма да се насочат към кандидат, подкрепен от БСП, но и не искат Портних. Вероятно отново няма да гласуват, но има и известни подозрения, че някои от тях неафиширано ще подкрепят Бозов, за да накажат крилото на Портних. А и самият Бозов не може да се свърже нито с дясно, нито с ляво, защото умело ползваше подкрепата и на едната страна, и на другата.

За това, че позицията на местната структура на ГЕРБ остава объркана, говори и фактът, че Лиляна Павлова, която бе водач на партийната листа за парламентарните избори и активно участваше в кампанията на Портних, се вдигна още в сряда и си замина за София, според някои твърде ядосана от хаоса в партийната организация.

Кампанията на Портних преди първия тур бе белязана от черен пиар и повече нападки срещу кандидата на десните партии, отколкото срещу "традиционния" противник от БСП. Преди втория тур тя вече се прехвърли срещу Бозов.

"Представяте ли си, десетина души с турски знамена се появиха пред масичка в центъра на Варна, където деца раздаваха флаери в подкрепа на Бозов. Някой услужливо снима сцената и после я пуснаха във Фейсбук - видите ли, турците и ДПС подкрепят червения кандидат", разказа варненец.

Парите и контролирания вот

На втория тур основни "играчи" се очертават многото пари и контролираните ромски гласове, прогнозираха запознати с обстановката във Варна.

Докато на първия тур в ромските квартали във Владиславово, Аспарухово и най-вече в компактната ромска махала Максуда, където е обичайното тържище на ромски гласове, бе спокойно, пред втория тур там вече кипи "дейност". Твърди се, че там се е разшетал Янко Станев, бивш общински председател на ДПС, който още през 2010 г. влезе в негласна коалиция с общинските съветници на ГЕРБ и така осигури влиянието им в съвета.

"Купува се за ГЕРБ, БСП нямат пари да си осигурят ромска подкрепа повече от тази, която Марешки ще им пусне", твърдят местни източници. Според тях парите, дадени досега от ГЕРБ, включително за контролиран вот, са около 5 млн. лв. "Това са много пари за едни местни избори, още повече частични, което говори, че залогът е голям".

При разлика в първия тур между двамата кандидати от около 2200 гласа в полза на Бозов, петте хиляди потенциални гласа от ромските махали могат да обърнат резултата, ако активността се запази сходна с първия тур.

Само дни преди първия тур, давайки рамо на кандидата си Портних, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предупреди във Варна, че ДПС готвели подменяне на "цели урни" на изборите.

А дни след парламентарния вот на 12 май от ГЕРБ подадоха сигнал в прокуратурата срещу ДПС и конкретно водача на листата във Варна Йордан Цонев за купуване на гласове в ромските махали. Прокуратурата във Варна започна проверка по случая, но и до този момент от нея няма резултат.

Всички предположения, факти и съмнения правят трудно предсказуем изхода от вота в неделя.

Споделяне

Още по темата

Още от България