Баловете и дискотеките повишават заразените с Covid-19 сред младите хора

Баловете и дискотеките повишават заразените с Covid-19 сред младите хора

Все повече млади хора се заразяват с коронавирус у нас, което според специалисти се дължи на сбирките покрай абитуриентските балове и отварянето на дискотеки, барове и фитнес зали. Близо 60% от абитуриентите в едно от училищата във Велико Търново са с положителни проби.

"Това, че се позволи да се правят абитуриентски балове, да се ходи по нощни заведения, които са повечето на закрито в София, барове, ресторантите, където виждаме, че възрастните не смеят да ходят. Нормално е младите да се разболеят повече, защото не спазват мерките. Възрастните хора, а и тези с хронични проблеми - те са изключително наясно и не позволяват младите да се доближават до тях – носят маски, дезинфекцират се, спазват дистанция, но младите, които се юрнаха по цялата страна, те през цялото време смятат, че са по-недосегаеми, че на тях ще им мине лесно, като един грип, хрема, но това не е всъщност така, защото много млади хора за съжаление карат тежко вируса", коментира в понеделник пред БНТ директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

Фитнесът също спомага за разпространението на инфекцията в организма, тъй като при физически натоварвания много лесно и бързо вирусът попада в белите дробове.

"При ходене на сауна, когато си на дискотека, танцуваш, тогава дишаш много повече от въздуха, който издишат хората около теб. Виждате какво се случи във Велико Търново с абитуриентските балове", коментира Балтов.

Преди ден стана ясно, че близо 60% от присъствалите на абитуриентския бал на Американския колеж "Аркус" във Велико Търново са заразени с коронавирус.

Тържеството на училището се проведе на 27 юни и от присъствали общо 42 души към неделя имаше данни за 23 заразени. Според местните здравни власти това показва наличие на епидемично огнище в гимназията. Сред заразените има и хора, които не са присъствали на самия бал, но са били в дискотеката с абитуриентите същата вечер.

Въпреки повишената заболеваемост в последните седмици премиерът Бойко Борисов многократно заяви, че не смята да затяга противоепидемичните мерки. За последно преди ден Борисов коментира, че няма да затвори нищо през лятото и призова хората сами да се пазят.

По този повод Балтов коментира в понеделник, че в момента хората не са склонни да спазват мерки: "Премиерът е прав, защото едно европейско проучване показа, че хората не вярват, че коронавирусът е толкова заразен и не са склонни да спазват мерките. За нас този процент е 40, как смятате: Би ли имало ефект, ако сега се направят някакви нови мерки и никой не иска да ги спазва?", попита директорът на "Пирогов". 

И той, както много здравни експерти у нас, очаква повишаване на случаите през есента.

"По-лошият сценарии ние го очакваме през есента, и апелът ни е да се спазват мерките", каза той.

63 нови случая, 5 починали

В понеделник бяха отчетени 63 нови случаи на коронавирус у нас при направени 923 PCR теста за последното денонощие. Обикновено в понеделник броят на новите случаи е по-малък, защото повечето лаборатории не работят в неделя.

Общият брой на регистрираните с коронавирус досега у нас е 5 740 души. 

През изминалото денонощие са починали петима души и са оздравели  17.

Най-много 23, са новите случаи в София.

Хоспитализирани са 48 души, като 28 са в интензивно отделение.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус