Балтийските републики отбелязаха 30-та годишнина от знаков антисъветски протест

Част от живата верига на Балтийския път през август 1989 година

Трите балтийски републики отбелязаха днес 30-те годишнина от "Балтийския път" от август 1989 г. - исторически антисъветски протест, когато около 2 милиона души се хванаха за ръце, за да образуват жива верига с дължина над 600 километра, предаде Асошиейтед прес в петък.

На 23 август 1989 г. Съветският съюз навлизаше в криза, а проявата бе силен знак от страна на литовците, латвийците и естонците, че не са се отказали от идеята за независимост, дори след десетилетията на съветска окупация, отбелязва агенцията.

"Хора, хванали се за ръце, могат да са по-силни от хора, хванали оръжието", написа естонският премиер Юри Ратас в Туитър.

Честванията протичат в момент, когато жителите на трите страни, както и много хора извън тях, се тревожат за подновените амбиции на Русия да упражнява влияние в региона.

"Трябва да помним смелостта и мечтите на участниците (в живата верига). Нека обаче това ни напомня и че свободата и демокрацията никога не могат да се приемат за гарантирани", каза в изявление шведската външна министърка Маргот Валстрьом.

Тогавашният съветски лидер Михаил Горбачов каза, че след протестната акция Москва "е започнала да осъзнава много ясно, че трите балтийски страни вървят към политическа независимост".

Основните чествания се провеждат в литовската столица Вилнюс и с щафета и изложба по границата между Литва и Латвия. Тази вечер литовският президент Гитанас Науседа ще бъде домакин на концерт в центъра на Вилнюс.

В латвийската столица Рига премиерите на трите балтийски държави ще положат венци пред паметник на свободата.

Споделяне

Още от Европа