БАН: Ако произвеждаме изотопи за ракова диагностика, цената й ще падне 10 пъти

Ако страната ни започне сама да произвежда необходимото количество радиофармацевтици, цената на изследването ще падне до 10 пъти. Това заяви директорът на Института по ядрени изследвания и ядрена енергетика към Българската академия на науките (БАН) Димитър Тонев.

По думите му, това може да стане, ако държавата отпусне 16 млн. лв. за апаратура за производството на фармацевтици. Това са изотопи, които се използват за прецизната диагностика на онкологични заболявания.

Сега здравната каса плаща за тях средно 8 млн. лв. всяка година за изследването на 2 800 болни от рак, което е по-малко от 10 на сто от разболяващите се 32 хиляди души годишно.

Изотопите у нас се набавят от два налични "мини-циклотрона" – по един в столицата и във Варна, но основно разчитаме на вноса на изотопи от Австрия, Унгария и Румъния, което оскъпява стойността на изследванията. Бързият разпад на фармацевтиците обаче оскъпява транспорта им.

По думите на Тонев, Академията на науките вече е намерила 5 млн. лв. за закупуването на циклотрон, но за него е необходимо да се изгради специална сграда, за което са и поисканите от държавата 16 млн. лв.

Проектът за изграждането на циклотронен център към БАН чака одобрението на просветния и на икономическия министър. Здравният министър Таня Андреева каза по-рано през февруари, че не може да обещае нищо, но "е редно фармацевтиците да се произвеждат в България".

В същото време частна турска фирма изгражда циклотрон в столичен квартал, за който учените от БАН знаят, но не смятат, че това им представлява конкуренция.

"Ако БАН изгради циклотронен център, в него биха се произвеждали много и различни изотопи, биха се обучавали кадри, които в момента са крайно недостатъчни, и биха се извършвали научни изследвания", посочи Тонев.

Споделяне

Още от България