БАН: Част от фирмените дългове са фиктивни и крият злоупотреби

Отлагането на плащанията към доставчици е най-често предприеманата мярка за справяне с финансовите проблеми, но част от фирмените дългове са фиктивни с цел да се прикрие или източи ДДС, както и да се надуе мениджърската заплата, тъй като на 36.6 на сто от управителите на дружества трудовите възнаграждения пряко зависят от постигнатите финансови резултати, а за 18.9 процента – частично. Това сочи проучване на Института за икономически изследвания при БАН, проведено сред 100 компании и обявено в понеделник.

 

Водещ фактор за нарастване на фирмените дългове са свиващите се пазари, според две трети от анкетираните. Според тях за дружествата е обичайна практика да трупат дълг към доставчиците и през 2012 г. борчовете към тях са нараснали с 2.016 млрд. лв до 52.186 млрд. лв.

 

Една от причините за това е, че фирмите предпочитат да си платят банковите кредити заради високите лихви по тях и да трупат дълг към доставчици. Това правят 52 процента от запитаните.

 

За първи път обаче темпът на нарастване на вземанията на предприятията е по-голям спрямо темпа на нарастване на задълженията, подчертава проф. д-р Митко Димитров, директор на Института за икономически изследвания при БАН. През 2012 г. те достигат 71.181 млрд. лв., като вземанията са 5.229 млрд. лв., а задълженията - 4.580 млрд. лв. За икономистите на БАН това е ясна тенденция за оздравяване на българската икономика.

 

Прави впечатление, че фирмите, които работят за износ, са много по-стабилни от компаниите, които работят за вътрешния пазар, допълни от своя страна проф. д-р Гарабед Минасян.

Споделяне

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?