БАН дава награди от по 850 лв. на трима журналисти

Учени питат дали е редно, а академията казва, че цели да се отвори пред обществото

БАН дава награди от по 850 лв. на трима журналисти

Българската академия на науките (БАН) смята да раздаде парични награди от по 850 лева на трима журналисти за "популяризиране на дейността" на институцията, става ясно от съобщение на сайта ѝ.

Наградите ще бъдат в три категории – за публикации от 2017 г. в печатни медии, в онлайн медии и в електронни медии (радио и телевизия). Класираните на първо място журналисти ще бъдат отличени с грамота и 850 лв.

"Приемат се номинации за принос в популяризирането на дейността на БАН на материали, публикувани или излъчени в национални и регионални медии", пише в обявлението. Оценката ще се прави от специално жури.

Подобен конкурс тече и в Националния археологически институт с музей при БАН, но там наградата е 700 лв.

В научни форуми учени оспориха идеята и поставиха въпроса дали подобна практика – да се дават парични награди на журналисти от страна на отразявани от тях институции, е редна. Те цитират т. 3.4 от Етичния кодекс на българските медии, където е посочено, че "Ние не приемаме каквито и да било лични, политически или финансови стимули, които могат да повлияят на нашата способност да предоставяме на обществото точна информация".

"Този въпрос не е уреден в етичния кодекс. Но тук стои принципният въпрос защо институции, които се занимават с политика (например министерства, Сметна палата и др.), изобщо раздават подобни награди. Каква морална и ценностна легитимност в демократичното общество може да има подобно раздаване на награди, при положение че ролята на медиите е да бъдат критични. БАН, разбира се, е различна институция, която не е свързана с управляването на властта", коментира пред Mediapool адв. Александър Кашъмов, председател на Националния съвет за журналистическа етика.

От БАН отговориха пред Mediapool, че целта е да се стимулира отразяването на научната тематика в медиите и академията да се отвори за обществото. Обявяването на конкурса е в изпълнение на решение на управителния съвет на академията от 1996 г., но поради финансовата криза през последните 10-ина години наградата не е била давана. Тази година обаче е решено практиката да се възстанови.

"Решихме БАН да се отвори към обществото, защото чуваме, че не сме видими и че гражданите не знаят какво работим, особено когато стане дума за бюджета на академията. Искаме да възстановим некоректно наранения имидж на най-старата научна организация в България", заяви чл. кор. Васил Николов, зам.-председател на институцията. Преди няколко седмици БАН получи извънредни 15 млн. лв. от държавния бюджет, след като преди това беше заплашила с протести заради "хронично недофинансиране".

"Един министър преди време ни нарече "феодални старци", знаем, че не сме идеални, но имаме много добри научни постижения, които искаме да покажем пред обществото и да мотивираме хората от медиите да се интересуват от тях", посочи Николов.

Той каза още, че по никакъв начин не става дума за "купуване" на журналисти и че материалите ще бъдат оценявани в зависимост от тяхната обективност и съответно могат да бъдат и критични към дейността на академията.

По думите на Николов преди дни БАН е приела специална стратегия за връзки с обществото, според която във всички институти ще се създаде длъжността "ПР специалист", който на разбираем език ще представя научните постижения на академията пред медиите и обществото.

Николов уточни, че наградата за журналистите не е само морална, а съдържа и финансов стимул, защото това следва от решението от 1996 г. По думите му обаче нищо не пречи спечелилите журналисти да дарят средствата за благородни каузи.

Споделяне

Още от Общество

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?