БАН и управляващите отново поспориха задочно за бюджета

Академиците обявиха траур заради субсидията, от ГЕРБ им препоръчаха да търсят пари по проекти

Учени от БАН излязоха на протест пред централната сграда на академията, на чиято фасада бяха спуснати черни знамена. Сн. БГНЕС

Държавната субсидия за Българската академия на науките (БАН) за поредна година доведе до противопоставяне между учените и управляващите. Както почти всяка година при гласуването на новия държавен бюджет, от академията поискаха повече пари, а депутатите не са съгласни.

Мотивите и на двете страни са едни и същи. От БАН казват, че държавната им субсидия е недостатъчна, обрича учените на мизерни заплати и поставя на изпитание съществуването на академията. Управляващите пък отговарят, че учените трябва да се борят за парите си и да печелят проекти, а не да разчитат на сигурни бюджетни възнаграждения, които не са съобразени с резултатите.

Черни знамена

Средствата от държавния бюджет за БАН за следващата година са 83 млн. лева или с 5 млн. лева повече от предвиденото за тази. Според учените от академията сумата е "ликвидационна". За това на фасадата на институцията, която се намира на метри от Народното събрание, в четвъртък бяха спуснати черни знамена - символ на траур.

Около 100 души затвориха улицата пред централния вход на БАН, срещу служебния вход на парламента, където се гледа бюджетът за 2018 г. Така те показаха несъгласието си с хроничното недофинансиране на институцията. Според ръководството на БАН държавната субсидия трябва да е поне 98 млн. лева, а заложеното за догодина увеличение с 5 млн. лева ще е достатъчно само за компенсиране на ръста на минималната заплата, която от 1 януари става 510 лева.

"Спуснатите черни знамена показват, че бюджетът ни убива, това е ликвидационен бюджет", каза пред БГНЕС акад. Александър Петров. Според него заплатите в академията не са актуализирани в последните години. Той повтори и поставяното от години искане на институцията да получава специална субсидия за режийни - парно, ток, вода. Според Петров разходите по това перо изяждали парите за възнаграждения.

Учените за пореден път поставиха и въпроса с ниското заплащане на докторантите. В момента те получават по 450 лева на месец, а от Нова година заплащането им трябва да стане 500 лева. Въпреки това то остава под минималната заплата. Това демотивирало младите учени.

Повече така не може

От БАН искат сигурни заплати през бюджета, а в цял свят научната дейност се финансира на проектен принцип, коментира от парламента председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. Тя добави, че заложеното увеличение на субсидията с 5 млн. лева, макар и малко, е основно за заплати.

Тя припомни, че в бюджета за наука за догодина са предвидени 65 млн. лева, които трябва да бъдат разпределени между БАН и университетите на проектен принцип. "В случая имаме бюджет, който осигурява на академията базови заплати, имаме 65 млн. лева за проекти и не бива да забравяме, че за трета поредна година ще имаме програма за младите учени. Може би, точно това не харесва на хората от БАН - че трябва да се борят за възнагражденията си. Те искат сигурни заплати през бюджета, без да се търсят резултати от тяхната дейност. Е, няма как БАН да продължи да се финансира по този начин", каза Стоянова.

Разпределението на въпросните 65 млн. лева беше един от въпросите, коментирани при обсъждането на бюджета за наука в парламентарната комисия по образование. Тогава от думите на министъра на образованието Красимир Вълчев се разбра, че не е ясно как и кога ще бъдат разпределени парите, а и по-голямата част от тях ще отидат за разходи по самото изпълнение на проектите, а не за възнаграждения на учените, които работят по тях. В четвъртък Стоянова коментира, че е "въпрос на преценка на съответния колектив как да структурира разходите, които залага в проекта и каква част от тях да е за възнаграждения".

В отговор на исканията на БАН за повече пари, Стоянова припомни и че през 2016 г. "се оказа, че програмата за младите учени не беше точно за младите учени, защото академиците от БАН половината от парите си ги бяха взели за техни възнаграждения". "Миналата година новият председател на БАН коригира това и затова тази година за млади учени ще има два пъти повече пари, отново на проектен принцип", обясни Стоянова.

Бюджетът на Министерството на образованието и науката, от който трябва да бъде отпусната субсидията за БАН, вече беше приет от депутатите. Сумата за академията остана, както беше предложена от правителството - 83 млн. лева. Без промяна остана и субсидията за университетите - около 415 млн. лева. Детайлното разпределение на парите за научните институции предстои да бъде гласувано окончателно от депутатите, но при положение, че общата субсидия остана без промяна, изненади едва ли ще има.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес