БАН избра Иван Гранитски за член-кореспондент

Сн. БГНЕС

Писателят и издател Иван Димитров - Гранитски беше избран за член-кореспондент на Българската академия на науките от Събранието на академиците и член-кореспондентите. В съобщението за избора му той е представен като "ярък общественик със значимо присъствие в творческия живот на България" и "автор на 35 книги – поезия, литературна критика и публицистика".

Гранитски кандидатства за член-кореспондент в направлението "Творци на изкуството и изкуствознание" заедно с още трима души. Свободните места за член-кореспонденти бяха две. Второто се заема от проф. Мила Сантова.

Иван Гранитски е бил член на БКП. Един от инициаторите за издигането на кандидатурата на Георги Първанов за президент втори мандат. През 2008 г. той беше осветлен като агент на Държавна сигурност с псевдоним Огнян.

За член-кореспонденти в четвъртък са избрани още проф. Димитър Иванов в областта  на "Биологичните науки", проф. Асен Гудев в областта на "Медицинските науки" и проф. Александър Костов в сферата на "Хуманитарните науки".

Общо това звание в академията могат да имат 120 души. Член-кореспондентите, които не работят на трудов договор, получават пожизнено всеки месец възнаграждение от бюджета, което се равнява на 30 на сто от депутатската заплата.

Тези дни върви и изборът на нови академици на БАН. Общият брой на хората с това звание не може да надхвърля 120. Сред кандидатите беше и бившият министър на културата и настоящ депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов. той обаче не успя в конкурса. След като се пенсионират, академиците получават пожизнено месечно възнаграждение от една депутатска заплата.

Споделяне

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?