БАН изчисли, че трус 7 степен по Рихтер край София ще вземе 4500 жертви

Ако край София се случи земетресение от седма степен по скалата на Рихтер, негови жертви ще станат 4500 души, ранени ще са 20 000 души, а 40 000 сгради ще бъдат разрушени. Това сочат анализи на проф. Емил Ботев, директор към департамент "Сеизмология" на БАН, представени на международна конференция за катастрофичните рискове в страната ни във вторник.

 

При земетресение с магнитуд 7 или над 7 по скалата на Рихтер, над 2 милиона души ще бъдат засегнати, а щетите ще са около 20 млрд., евро, продължи той с мрачните си прогнози, цитиран от Дарик радио.

 

Според експертите в страната ни трябва да има по-добър контрол на строителството , както и да се инвестира в подсилването на стари сгради.

 

По думите на проф. Емил Ботев в страната ни много силни земетресения (такива с магнитуд над 7 по Рихтер) стават средно по веднъж на 200 години. Той посочи, че в следващите години може да се очакват трусове.

 

Проф. Йордан Милев от Строителния факултет на Университета по архитектура строителство и геодезия заяви, че трябва да се вземат мерки преди природното бедствие, като се подсилят сградите.

 

"Според мен трябва да изискват институциите едно качествено проектиране, което да намалява риска за сградата. Да се стимулират и хората, които строят сгради с по-нисък сеизмичен риск, както е в страни като Япония, САЩ и други, в които сеизмичният риск е фактор", каза Милев.

Споделяне

Още от България