Бан Ки-мун, Барак Обама и Елизабет Втора с поздравления за празника ни

По случай Националния празник на България 3-ти март президентът Росен Плевнелиев получи поздравления от държавни глави и ръководители на международни организации, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът поздравиха генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, президентът на САЩ Барак Обама и Нейно Величество кралицата на Обединеното Кралство Елизабет Втора. Най-топли поздравления по случай Деня на освобождението на България отправя към българския народ, президента и правителството генералният секретар на ООН Бан Ки-мун. "Това е възможност да отбележите гордата култура и история на страната си и шанс да покажете ролята, която изпълнява България в нашия глобално свързан свят", пише Бан Ки-мун в поздравлението си. Той дава висока оценка на ангажираността на България в рамките на Обединените нации, в помощ на споделените решения, свързани с общите предизвикателства. "Приветствам приноса, отдадеността и лидерството на България в търсенето на справедливо, мирно и проспериращо бъдеще за всички хора", се казва още в приветствието на генералния секретар на ООН.

В поздравлението си до държавния глава Росен Плевнелиев президентът на САЩ Барак Обама пише: "България е надежден съюзник в НАТО и важен партньор на Съединените щати. Високо ценим продължаващата Ви силна подкрепа за Международните сили за поддържане на сигурността, както и приноса на Вашите смели бойци в Афганистан. Приветстваме ангажимента Ви към демократичните реформи и Вашето ценно сътрудничество в борбата с тероризма, в областта на разузнаването и в правоприлагането, с което отстояваме сигурността на всички наши граждани". "Очаквам да продължим ползотворното си партньорство", се казва още в писмото на президента Барак Обама.

"С голямо удоволствие изпращам на Ваше Превъзходителство моите поздравления по повод Вашия национален празник, както и най-добрите си пожелания за щастие и успех на правителството и народа на България", заявява в посланието си по случай българския национален празник кралица Нейно величество кралица Елизабет Втора.

Послания за просперитет и благоденствие на българския народ, щастливо бъдеще и лично благополучие отправят още австрийският президент Хайнц Фишер, президентът на Азербайджанската република Илхам Алиев, президентът на Бундесрата и изпълняващ функциите на президент на ФРГ Хорст Зехофер, държавните глави на Индия Пратибха Патил, на Ирландия Майкъл Хигинс, на СР Виетнам Чьонг Тан Шанг, на Гърция Каролос Папуляс, президентът на Казахстан Нурсултан Назърбаев, президентът на Конфедерация Швейцария Евелин Видмер-Шлумпф и други.

Поздравления от Негово Светейшество патриарх Максим и главата на римокатолическата църква папа Бенедикт XVI получи президентът Росен Плевнелиев по случай Националния празник 3-ти март. "Като Ви поздравяваме отново по повод встъпването Ви в длъжност като Президент на Република България от името на Св. Синод и лично от наше име Ви приветстваме с Националния празник на прескъпото ни Отечество – 3 март, Денят на Освобождението на България от османско робство", се казва в писмото на патриарх Максим до държавния глава. "Вече 134 години тази светла дата тържествено отбелязва възкресението на нашия благочестив народ, който близо пет века беше лишен от своя духовна и политическа свобода. Родната ни Българска православна църква, нейните духовници, книжовници, монаси и вярващи не само неудържимо кърмеха страдащия ни народ с християнската вяра, но поддържаха националното съзнание и пробуждаха родолюбие. Мъченическият подвиг на целокупния български народ в годините на робството вдъхна порив за свобода, която благодарение на саможертвата на наши съотечественици и солидарността на руснаци, румънци, поляци, финландци и други се увенча с Независима Българска държава", написа още българският патриарх в поздравлението си до президента Плевнелиев.

В поздравлението си до президента и българския народ папа Бенедикт XVI пише: "По случай националния празник на България съм щастлив да отправя сърдечни пожелания на Ваше превъзходителство и Вашите съграждани. Моля се на Господ българският народ да намери в своето човешко и духовно наследство нужните морални сили, за да осигури своето единство и да продължи пътя си напред. Пожелавам да споходи Ваше превъзходителство, ръководителите и гражданите на страната изобилна Божествена благодат, се казва още в приветствието на Бенедикт XVI до държавния глава.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?