Бан Ки-Мун: България е част от решението на кризата в Сирия

"България играе много съществена роля в региона, добър съсед е и е държава за пример", заяви генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун по време на среща с президента Росен Плевнелиев в Ню Йорк.

 

Бан Ки-Мун посочи, цитиран от прессекретариата на президента, че терористичната атака на летището в Сарафово е напълно неприемлива и подобни действия не трябва да се толерират. Президентът от своя страна е информирал генералния секретар на ООН, че в разследването на терористичния акт България работи с много държави, сред които САЩ и Великобритания.

 

Плевнелиев и Бан Ки-Мун разговаряха в централата на ООН в първия ден от работното посещение на президента в САЩ.

 

Росен Плевнелиев заяви и подкрепата на България за приоритетите в Петгодишния план за действие на генералния секретар на ООН, сред които са превенцията и смекчаването на международни конфликти, ограничаването на потъпкването на човешките права и други.

 

"България е сред страните, които изпълняват критериите за устойчиво развитие, но е необходима устойчивост и в действията на политиците", коментира президентът Плевнелиев.

 

Генералният секретар пък даде висока оценка на българите, които работят в различни структури и по програми на ООН. В момента те са 55 души, заемащи различни позиции в световната организация.

 

Президентът Росен Плевнелиев присъства и на официалното откриване на Годишната среща на Глобалната инициатива на Бил Клинтън. По-късно държавният глава откри учебната година на възпитаниците на българските училища "Гергана", "Родина" и "Христо Ботев" в Ню Йорк и ги поздрави по случай Деня на независимостта.

 

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?