Очаквано инспекторите на ООН не посочиха, кой стои зад атаката с химическо оръжия

Бан Ки-мун: В Сирия е извършено военно престъпление

САЩ, Великобритания и Франция поискаха "силна и обвързваща" резолюция на ООН за Сирия

Съветът за сигурност на ООН

OOН потвърди, че в Сирия е било използвано химическо оръжие, но както се очакваше не посочи кой стои зад атаката.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун осъди атаките с химически оръжия в Сирия, като ги нарече военно престъпление и заяви, че следователите на ООН имат неоспорими доказателства за употребата им.

"Вярвам, че всички могат да се присъединят в осъждането на това мерзко престъпление", заяви генералният секретар на ООН в края на заседанието на Съвета за сигурност на ООН.

Той  настоя на отговорните за деянието да се потърси сметка и поиска Съветът да предвиди санкции, ако Дамаск не изпълни плана за унищожаване на сирийския химически арсенал.

Френският министър на външните работи Лоран Фабиюс коментира от своя страна,  че докладът на инспекторите на ООН за употребата на химическо оръжие в Сирия ”не оставя съмнение”, че зад атаката стои режимът на Башар Асад.

 ”Съдържанието на доклада е изобличително и потвърждава мащабната употреба на газа зарин. Като цяло не оставя съмнения за произхода на атаката. Докладът подсилва позицията на тези, които смятат, че режимът е виновен”, каза Фабиюс.

Според доклада на инспекторите на ООН в продължаващият конфликт в  Сирия е употребено химическо оръжие срещу цивилно население, включително деца, и то в относително голям мащаб.

Часове по-рано Френският президент Франсоа Оланд и външните министри на САЩ и Великобритания Джон Кери и Уилям Хейг се обявиха за "силна и обвързваща" резолюция на ООН за Сирия.

Оланд, Кери и Хейг обсъдиха изготвянето на точен график за поставянето под контрол и унищожаването на химическия арсенал на сирийския режим.

 Целта е Дамаск да бъде задължен, следвайки "точен график", да изготви списък на химическите си оръжия и да ги представи за проверка с оглед да бъдат ликвидирани до средата на 2014 г., съобщиха от офиса на френския президент.

 Тримата съюзници ще работят по проекторезолюция на Съвета за сигурност "през седмицата".

 Според тях докладът на инспекторите от ООН за химическата атака край Дамаск на 21 авгус "безспорно е благоприятна възможност за напредък по въпроса".

 "Според общото им мнение резолюцията трябва да е силна, мощна и да включва точни срокове с график", посочва източник на Франс прес.

 Освен това документът трябва да включва "обвързващи задължения на сирийския режим".

 Американският държавен секретар Джон Кери коментира, че трябва да има последици, ако Сирия не се подчини на ООН.

 "Ако сирийският лидер Асад не изпълни навреме условията на тази рамка, ние всички - включително Русия - сме съгласни, че това ще има последици", каза той на пресконференция.

Французите, американците и британците "решиха да останат тази седмица изключително силно сплотени" и се разбраха "да работят още отсега за политическо решение заедно с опозицията", която засега се противопоставя твърдо на руско-американското споразумение от Женева за химическо разоръжаване на Сирия.

Според тях е необходим бърз напредък с оглед твърде сложната ситуация на място, добави източникът.

Утре Лоран Фабиюс заминава за Москва, където ще преговаря по проекторезолюцията с руския си колега Сергей Лавров, след като Русия прецени като "неприемлив" предишен френски проект от миналата седмица, припомнят от Франс прес.

Руският външен министър Сергей Лавров от своя страна посочи в понеделник, че Москва разчита САЩ да се придържат към постигнатото в Женева споразумение за химическите оръжия на Сирия.

Лавров предупреди, че съдържаща заплахи резолюция на ООН би довела до провал на мирния процес.

"Сигурен съм, че въпреки всички изявления от някои европейски столици, американската страна ще се придържа стриктно към договореното”, заяви Лавров.

През уикенда САЩ и Русия постигнаха споразумение за конфискуване и унищожаване на химическите оръжия на Сирия, но критиците на президента Обама в Конгреса на САЩ изразиха предпазлив оптимизъм, пише в. "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

Конгресмени във Вашингтон окачествиха споразумението като рисковано, с потенциални ползи за стабилността в Близкия изток, ако успее, и огромни рискове за Обама, както вътрешно така и външнополитичиски, ако се провали.

Няколко сенатори заявиха, че Обама ще заслужава признание за избягването на военен удар, ако химическите оръжия могат да бъдат премахнати в обстановка на гражданска война.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят