БАН не е агенция за недвижими имоти

БАН не е агенция за недвижими имоти

Главният научен секретар на БАН Стефан Хаджитодоров съобщи в петък, че академията е събрала около 4 млн. лева от отдаване под наем на свои имоти. Той отхвърли обвиненията към нея, че дава имотите си под наем на безценица с довода, че “БАН не е агенция за недвижими имоти“. Проверка на Държавната финансова инспекция установи, че БАН отдава свои имоти на много ниски цени. Това се случва в момент, когато академията има сериозни финансови затруднения.

Според Хаджитодоров събраните от наем 4 милиона лева не са пари, които могат да спасят и финансират научните изследвания в академията. "БАН не е агенция за недвижими имоти, грижата за имотите е съпътстваща наша грижа и не ни е основно задължение“, коментира той.

Все пак Хаджитодоров заяви, че ще има промяна в договорите за наем на ниски цени. Въпреки, че признанието, че такива договори съществуват, според Хаджитодоров изнесените данни от проверката на държавната финансова инспекция, са тенденциозни.

Проверката установи, че през 2007 година са били утвърдени минимални месечни наеми от 2 евро на кв.м за сгради за производствена или търговска дейност и 1.5 евро на кв.м за офиси. Има обаче сключени договори за наем и на по-ниски цени. Склад на "Искърско шосе" например е бил наеман веднъж за 1.56 евро на кв. метър, друг път за , 2.25 евро на кв.м и 6.24 евро на кв.м.

“Много целенасочено са се търсели определени договори. БАН има повече от 600 договора за отдаване на стаи или имоти под наем, но целенасочено бяха подбрани няколко договора и заключенията в проверката се правят на базата на девет договора“, заяви Хаджитодоров.

Тази теза се поддържа и от председателя на БАН акад. Никола Съботинов. Според него изнесените данни от проверката целят да внушат, че БАН не може да се грижи за имотите си.

Ръководството на БАН отдавна отправя обвинения към държавата, че се прави опит за отнемане на имотите ѝ. За последно това стана през пролетта, когато просветният министър Сергей Игнатов обяви, че се подготвят промени в Закона за БАН, с които се предвижда имотите на академията да станат публична държавна собственост. Той обаче бързо се отказа от тази идея след протестите на учените, които бяха потушени с традиционното обещание на премиера Бойко Борисов да получат каквото искат.

Според Хаджитодоров е “смешно и параноично“, когато става въпрос за БАН, да се говори за имоти, а не за научни изследвания.

Хаджитодоров коментира, че към предвидените от бюджета за 2011 г. за академията 59 милиона лева са необходими допълнително 25 милиона лева, за да може тя да функционира.

След студентите, в петък млади учени излязоха на протест с искане за повече пари в бюджета за следващата година. Протестът под мотото "Нещо много се обърка" е с подкрепата на синдикатите в БАН и премина в петък с шествие от Софийския университет до Министерския съвет и Министерството на финансите. Протестиращи учени носеха плакат с призива "Djankov, go home!".

Протестиращите искат незабавно възстановяване на неизплатените средства по действащи и сключени по закона трудови и международни договори, което означава да се инвестират задържаните 20 млн. лв. в научни изследвания и 71 млн. лв. във висше образование.

Освен това те искат всяка година увеличаване на инвестициите за наука съгласно програмата Европа 2020 и приетата стратегическа цел до 2020 г. – 2% от БВП за научни изследвания и технологии.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?