БАН обвини просветния министър, че заел страна в спора с НИМХ

БАН обвини просветния министър, че заел страна в спора с НИМХ

Ръководството на Българската академия на науките обвини министъра на образованието Красимир Вълчев, че е заел позиция в спора между академията и Националния институт по метеорология и хидрология. Според Общото събрание на академията министерството е станало страна в разправиите между двете структури, които доведоха до решение за безпрецедентно отделяне на най-големия институт на БАН и превръщането му в самостоятелно звено към образователното ведомство.

Това се казва в обръщение на Общото събрание на БАН към академичната общност и българското общество, качено на сайта на академията.

В него се припомня, че от 1 януари 2019 г. НИМХ вече няма да е част от БАН. Казва се, че отделянето е приключило със създаването на нов институт за климата, атмосферата и водите на мястото на излизащия от структурата на академията метеорологичен институт, както и с влизането в сила на Закона за държавния бюджет за 2019 г., с който пък се създава метеорологичната служба към образователното министерство.

"Този процес стартира с необосновани и манипулативни искания за преференциално финансиране на НИМХ в противоречие с правилата, валидни за всички институти на БАН, прерасна в улични протести и правителствен натиск и ескалира с приемане на текстове в преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2019 г., които са грубо нарушение на автономията на БАН", пише в обръщението.

"Очакванията към министъра на образованието и науката да бъде безпристрастен посредник в изкуствено провокирания конфликт не се оправдаха. Заемайки позиция изцяло в полза на ръководството на НИМХ, вместо арбитър, МОН стана страна в спора", се казва още в него.

Според Общото събрание "извършеното под натиск изваждане на НИМХ от Българската академия на науките е погрешно и ще има негативен ефект както върху оперативната, така и върху научната дейност в областта на метеорологията и хидрологията в България". Въпреки това обаче, академията щяла да съдейства на образователното министерство за осигуряването на безпроблемната работа на НИМХ.

"Българската академия на науките има ясно съзнание за своята мисия на национален научен и духовен център, призван да работи за запазване на националната идентичност, укрепването на държавността, развитието и просперитета на българското общество. Това ни задължава да преодолеем възможно най-бързо натрупаното напрежение и да се върнем към нормален ритъм на работа", заявяват академиците.

"Гледаме с увереност към настъпващата 2019 година, в която ще отпразнуваме 150-ата годишнина от създаването на Българското книжовно дружество, преименувано през 1911 г. в Българска академия на науките", завършва то.

Споделяне

Още по темата

Още от България