БАН обяви, че вдигнала парите за метеоролозите с 13.5%

БАН обяви, че вдигнала парите за метеоролозите с 13.5%

Противопоставянето между ръководството на Българската академия на науките и един от институтите ѝ - този по метеорология и хидрология, продължава. От звеното обявиха, че в четвъртък ще протестират пред централната сграда на академията заради малкия си бюджет.

Метеоролозите настояват до 2 юли да им бъдат осигурени 1.145 млн. лева допълнително иначе ще спрат да дават прогнози за времето от 9 юли. Искат и оставката на зам.-председателя на БАН чл.-кор. Константин Хаджииванов заради методиката за вътрешно разпределение на бюджета на академията.

От ръководството на академията обясниха, че "вече два месеца от началото на протестните действия, обявени от Националния институт по метеорология и хидрология на БАН (НИМХ – БАН), на сайта на НИМХ – БАН продължават да се разпространяват редица неверни твърдения, при това в недопустимо конфронтационен и ултимативен тон".

В позиция на ръководството се казва още, че бюджетната субсидия на БАН за 2018 г. е разпределена между институтите по компоненти, "по ясни и прозрачни критерии, гласувани от общото събрание".

Бюджетната субсидия за Националния институт по метеорология и хидрология е 8.79 млн. лева. Тя била с 1.045 млн. лева или 13.5% спрямо предходната година.

"След началото на протеста бяха проведени срещи с Ръководството на НИМХ – БАН и представители на протестиращите. В резултат на тези разговори Управителният съвет на БАН и общото събрание на БАН се ангажираха с предоставяне на допълнителна сума от 163 000 лева, от която 43 000 лева вече са гласувани и преведени на НИМХ – БАН, а останалите 120 000 лева са предназначени за застраховки на имущество, стопанисвано от НИМХ – БАН и ще бъдат преведени при предоставяне на съответните финансови документи", пише в позицията.

В нея се отхвърлят като неоснователни обвиненията срещу зам.-председателя на БАН чл.-кор. Константин Хаджииванов за разпределянето на субсидията между институтите. Посочва се, че критериите за това са предложени от Комисията за научна политика към общото събрание и приети от колективния управленски орган.

"Трябва също да се отбележи, че в бюджетната субсидия за БАН, гласувана ежегодно от Народното събрание на Република България, няма отделно разписани средства за оперативна дейност, в това число за НИМХ – БАН и следователно общото събрание на БАН не би могло да преразпредели средства, предназначени за НИМХ – БАН към други институти", твърдят от ръководството на БАН.

Съгласно споразумението, сключено с Министерския съвет през 2018 г., при формиране на бюджета за 2019 г. за БАН средствата за оперативни дейности ще се договарят отделно и ще е ясно за кои институти на БАН и за кои дейности са предназначени. По този начин в бъдеще НИМХ – БАН, съвместно с Ръководството на БАН, ще има възможност да обоснове и защити пред правителството необходимата му субсидия за оперативна дейност, де казва още в съобщението.

Споделяне

Още по темата

Още от България