БАН: Официалният език в Скопие е "северномакедонски български"

БАН, сн. БГНЕС

Официалният език на Република Северна Македония е вариант на българския, смятат учени от Българската академия на науката и университетски преподаватели, които са събрали своите изследвания в специализирано книжно издание, съобщи БНР.

Според тях в своята същност македонският език остава югозападна писмено-регионална норма на българския, а не отделен език.

"Историческите сведения и резултатите от многобройни научни изследвания дават основания на родните учени да твърдят, че официалният език в Република Северна Македония не е различен от българския и няма по-ранна история от 1944-та година", смята д-р Ваня Мичева.

Това, че официалната писмена норма има статут на вариант на българския език, не ѝ пречи да изпълнява функцията на държавен език, език на образованието и литературата в Северна Македония.

В подкрепа на своето становище авторският колектив привежда редица аргументи от езиково, историческо и културно естество, които се основават на резултатите от многобройни научни изследвания.

Д-р Анна Кочева от Института за български език обозначава езика на Югозападната ни съседка като северномакедонски български.

"Това не означава, че ние предявяваме териториални претенции към една или друга страна, така, както впрочем немският се говори и в Германия, и в Австрия, и в Швейцария и никой не говори за австрийски или швейцарски език. Говорят за швейцарски немски, австрийски немски…", посочи тя.

"Това, че казваме, че хората там говорят на вариант на български език, по никакъв начин не означава, че ние им казваме: "Вие сте българи". Етническото самосъзнание е нещо, което всеки сам определя", добави ръководителят на проекта проф. Васил Николов.

Затова от Академията на науките обозначават официалния език на югозападната ни съседка като северномакедонски български.

Учените призовават за стриктното придържане към обективната научна истина без политизиране.

Според колегите им в Северна Македония обаче македонският е отделен самостоятелен език.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?