БАН опроверга езиковедската лекция на Лютви Местан

"Реторичен" и "рeторически" са кодифицирани като дублетни форми – т.е. употребата и по двата начина е правилна". Това са обяснили в четвъртък от Института по български език пред блога "Отворен парламент".  С това твърдение на специалистите няма как да се приеме тълкуването на лидера на ДПС Лютви Местан, че "реторичен“ е качествено прилагателно, а "реторически“ е относително прилагателно. Това са две форми на едно и също относително прилагателно, което не може да се степенува, става ясно от обяснението. 

В сряда в парламента лидерът на ДПС Лютви Местан, известен с любовта си към изисканата стилистика, се опита да даде урок по български език на депутатите. Поводът бе възглас от представител на ГЕРБ от залата, че Местан използвал неправилно "реторически въпрос" вместо "реторичен въпрос".

"Разликата между "реторичен" и "реторически" е разликата между качествените и относителните прилагателни в българския език. Относителните прилагателни не се степенуват. Един въпрос, ако е реторически, той е реторически - не може да бъде по-реторически или най-реторически", обясни Местан.

Той даде и пример: "Един футболист може да бъде техничен, по-техничен и най-техничен. Но един университет, ако е технически, той не може да бъде по-технически, нито най-технически".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?