Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

БАН остава с 40 института, обединени в девет направления

27 коментара
БАН остава с 40 института, обединени в девет направления

След започналата реформа броят на научните институти в БАН ще бъде редуциран от 69 на близо 40 и те ще бъдат разпределени в девет тематични проблемни направления. Това предвиждат последните решения на Общото събрание на академията.

Осем от деветте направления заедно със звената в тях вече са почти напълно утвърдени от Общото събрание на БАН, но все още остава под въпрос бъдещето на хуманитарните науки, тъй като в тези институти съпротивата срещу готвените промени е най-голяма. Процесът на сливане на институти беше съпроводен от недоволства на работещите в засегнатите звена, но с изключение на хуманитаристиката в крайна сметка се стигна до решения. Сега Общото събрание на БАН е оставило работещите в хуманитарните звена да дадат предложения как виждат структурирането на бъдещето си направление и институтите, които ще го съставят.

Всяко от проблемните направления ще се ръководи от консултативен научен съвет, в който ще влизат учени по съответната тематика както от БАН, така и от университетите, представители на министерства и ведомства, които имат отношение към проблемите, европейски експерти, които също са ориентирани и работят в тези направления.

Първото от деветте направления е ”Информационни и комуникационни науки и технологии” и в него засега влизат следните институти: Институт по математика и информатика, Институт по механика на базата на вливане в него на Централната лаборатория по физико-химична механика, Институт по системно инженерство и роботика чрез сливане на досегашните Институт по управление и системни изследвания и Централна лаборатория по мехатроника и приборостроене.

Второто направление е Енергийни ресурси и енергийна ефективност” и в него влизат Институт за ядрени изследвания и ядрена енергетика и Институт по електрохимия и енергийни системи.

Третото направление ”Нанонауки, нови материали и технологии” се състои от девет института - Институт по физика на твърдото тяло; Институт по електроника; Институт по оптически материали и технологии ”Академик Йордан Малиновски” чрез сливане на Централна лаборатория по фотопроцеси и Централната лаборатория по оптичен запис и обработка на информацията; Институт по минералогия и кристалография ”Академик Иван Костов”, който наследява Централната лаборатория по минералогия и кристалография; Институт по металознание, съоръжения и технологии ″Акад. Ангел Балевски” с Център по хидро и аеродинамика - Варна чрез вливане на Института по металознание и Института по хидро и аеродинамика – Варна; Институт по обща и неорганична химия; Институт по органична химия с Център по фитохимия; Институт по физикохимия ”Академик Ростислав Каишев”; Институт по полимери.

Биомедицина и качество на живот” е четвъртото тематично направление, утвърдено от Общото събрание на БАН. В него влизат Институт по молекулярна биологияАкадемик Румен Цанев”, Институт по невробиология, Институт по микробиология ”Стефан Ангелов”, Институт по биофизика и биомедицинско инженерство чрез сливане на предишния Институт по биофизика и Централната лаборатория по биомедицинско инженерство.

Петото направление е ”Биоразнообразие, биоресурси и екология” и в него влизат Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания чрез сливане на досегашните Институт по зоология, Институт по ботаника и Централна лаборатория по обща екология; Институт за гората; Институт по физиология на растенията и генетика чрез сливане на досегашните Институт по физиология на растенията и Институт по генетика; Национален природонаучен музей , който се трансформира в специализирано звено.

Обединението на Института по зоология, Института по ботаника и Централната лаборатория по обща екология е била една от най-дискутираните трансформации, тъй като директорите на звената са искали запазването на тяхната самостоятелност. В крайна сметка обаче Общото събрание е гласувало те да бъдат слети.

Шестото направление е ”Климатични промени, рискове и природни ресурси” с четири института. Това са Геологически институт ”Страшимир Димитров”; Национален институт по геофизика, геодезия и география чрез сливането на предишните Геофизичен институт, Географски институт, Централна лаборатория по висша геодезия и Централна лаборатория по сеизмична механика и сеизмично инженерство; Национален институт по метеорология и хидрология чрез вливане на предишния Национален институт по метеорология и хидрология и Института по водни проблеми; Институт по океанология ”Професор Фритьоф Нансен”.

Астрономия, космически изследвания и технологии” е седмото направление, което включва два института - Институт по астрономия с Национална астрономическа обсерватория и Институт за космически и слънчево-земни изследвания чрез сливане на досегашните Институт за космически изследвания и Институт по слънчево-земни въздействия.

Осмото направление все още не е утвърдено заради липсата на консенсус около реформата в хуманитарните звена.

Деветото последно направление е ”Науки за обществото – общество, основано на знанието” с четири института. Това са Институт за икономически изследвания чрез преименуване на досегашния Икономически институт; Институт за държавата и правото чрез преименуване на досегашния Институт за правни науки; Институт за изследване на населението и човека чрез сливане на досегашните Център за изследване на населението и Институт по психология; Институт за изследвания на обществата и знанието чрез сливане на досегашните Институт за философски изследвания, Институт по социология и Център по наукознание и история на науката.

Бъдещето на Института по социология също бе сред спорните въпроси, тъй като имаше идея той да се разформирова и екипът му да се пръсне в икономическия институт, в института по философия и в института по психология. В крайна сметка обаче Общото събрание на БАН гласува за сливането му с другите две звена - Институт за философски изследвания и Център по наукознание и история на науката.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

27 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. мъдър
  #28

  Защо изобщо се коментира този фарс? Какво значение има една фалшива реформа, когато мошениците и убийците на науката и в науката продължават нагло да използват и крадат държавата. Какво имам предвид? Прочетете по-долу цитат от новата придобивка на псевдо-учените семейство Фол (майка и дъщеря). Това е поредната гавра над българската наука за древността, която отдавна е унищожена заради монопола над знанието.Ито за това става въпрос. Забележете кой управлява този център и за слепеца ще стане ясно къде

 2. BRAVO!
  #27

  мярка номер-еди-кой-си !!!!!

 3. Джони
  #26

  След тъпата реплика на шизоидно изразения финансов министър Симеон Дянков за "феодалните старци", последва още по-тъпото поведение на феодалните старци, които са готови да направят всичко, включително и да разсипят БАН, само и само да запазят топлите си местенца. Което показва, че реформата в БАН трябваше да се сведе само до махането на тези "феодални старци", без да се пипат добре сработените и защитиле се при одита структури и институти.

 4. bezpartijna
  #25

  Във всеки от предишните институти е имало много добри учени и много посредствени. По-важно от разните сливания е какво става с едните и другите. Иначе важи приказката за бардака и ...

 5. Петър Върбанов
  #24

  Направленията, както са описани в тази статия, са не много подходящи. Те са формулирани не според задачи, които би следвало да се решават, а по политически формулировки. Което ще доведе то сериозни проблеми с научната продукция.Научната продукция би трябвало да служи за решаване на практически проблеми. Политическите са само част от тях.

 6. бански старец
  #23

  Колкото и реформи да се правят, те са само камуфлаж пред правителството. Ние разбрахме, че на него не му е до реформите в тази криза и всичко си тръгна по старому, ще си властваме докато можем. Пенсия ли? Моооже, но да сме на власт!В научния съвет да сме искаме, кабинетите си да запазим искаме, без пари бизнес да развиваме за сметка на бюджета на БАН искаме и всичко това го правим щом сме на власт.

 7. статукво
  #21

  Нищо няма да се промени. БАН лъжат обществото и може би себе си, че се променят. Ръководството, които симулират някаква промяна са основият проблем - всеки, който е над 65 г. трябва да отиде на заслужил отдих, независимо дали е председател на БАН или редови научен работник.

 8. н.с. от БАН
  #20

  като не се разбират да ги закрият! /спестява се бюджет/

 9. Мечката
  #19

  Нито има наука, нито може да има. За БАн в последните 21 години промяна няма, освен че се научиха да се хранят с Европейски Програми (някои!). Същото важи и за повечето държавни Университети. Е, чака ги обща съдба ... на бунището!

 10. феодален старец
  #18

  Принцип на интелегентността:"Под действието на външно въздействие една интелегентната система се променя така, че максимално да намали ефекта от външното въздействие"БАН е тъпа система, която емулира интелегентност, без да е! Поради това, всички следващи социални трусове ще я унищожават.Неинтелегентните системи

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.