БАН отрече да се опитва да закрие НИМХ преждевременно

Сн. БГНЕС

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН) ще съществува до 31 декември 2018 г. Решението за закриването му, взето от общото събрание на БАН през октомври, е част от процедурата за извеждане на института от структурата на академията, а не опит да се осуети развода. Министърът на образованието Красимир Вълчев пък бил подведен, че академията иска да закрие НИМХ преди края на годината.

Това стана ясно от изказване на председателя на общото събрание на БАН проф. Евелина Славчева в четвъртък. Ден по-рано напрежението около отделянето на метеорологичния институт от БАН и преминаването му към Министерството на образованието и науката отново ескалира. Първо от БАН обвиниха правителството, че не спазва договорките за отделянето на НИМХ. Повод за недоволството са текстовете от проектозакона за бюджета за 2019 г., с които от 1 януари НИМХ става самостоятелна научна организация към образователното министерство в новата структура се прехвърля цялото имущество на института.

Последва реакция на министъра на образованието Красимир Вълчев, който обвини ръководството на БАН, че иска да осуети отделянето на НИМХ. Аргументът му е решение на общото събрание за закриване на института. Според Вълчев, ако то се приложи преди края на годината, няма как новата структура към министерството да е правоприемник на звеното на БАН. Това я правело нефункционираща.

"Решението на общото събрание, което е съгласувано с Министерството на образованието и науката, е от 1 януари 2019 г. голяма част от НИМХ - цялата оперативна дейност, да премине към новата организация, която ще бъде създадена към МОН", обясни проф. Славчева в четвъртък. Според нея решението за закриването на НИМХ от началото на следващата година е част от процеса по отделяне на института. Паралелно с него общото събрание гласува да се създаде ново звено в рамките на БАН, което да се занимава с климата, и принципно подкрепи излизането на НИМХ.

Целта на тези решения била учените, които искат, да излязат от академията, а онези, които искат да останат в нея, да отидат в новото климатично звено. "Затова общото събрание работи за едновременното протичане на тези три паралелни процеса, два от които са в нашите правомощия. От 1 януари се създава нов институт към МОН, създава се и ново научно звено в БАН, което според броя на учените, ще бъде или институт или специализирано научно звено, но и се закрива досегашният НИМХ-БАН, за да се открие НИМХ-МОН", обясни проф. Славчева.

Тя добави, че процедурите на БАН изискват след взимане на решение за закриване на дадено звено, учените в него да бъдат уведомени за това и ако искат, да обжалват решението в срок от 10 дни. За това и в НИМХ получили на 26 октомври писмо за закриване на института.

"Някой вероятно е подвел министъра на образованието, че планираме по-ранно закриване на института - преди откриването на новите две звена. Това е абсолютно невярно и ние се придържаме към нашите договорености, това са абсолютно неоснователни страхове. И независимо, че формално оттеглихме подписите си към споразумението, ще продължим да изпълняваме тази процедура. Ще изпълним всички поети задължения и на 31 декември този институт ще престане да съществува, а от 1 януари ще се открият новите два института", каза проф. Славчева.

Споделяне

Още по темата

Още от България