БАН отрича за натиск от властта по доклада за АЕЦ "Белене"

Учените настояват за пълна публичност на това, което са написали

Проф. Александър Тасев

Българската академия на науките (БАН) поиска да бъдат публикувани изцяло двата ѝ доклада за АЕЦ "Белене" след разпространените съмнения, че на учените е оказван външен натиск.

"Категорично отричаме върху нас да е оказван какъвто и да било натиск", заяви на извънреден брифинг проф. Александър Тасев, директор на Института за икономически изследвания на БАН.

"Ще напиша писмо до изпълнителния директор на "Българския енергиен холдинг" (БЕХ)" с молба възложителят да ни разреши да публикуваме всички резултати, свързани с обосновката на това, което е изведено по отношение на АЕЦ "Белене", каза Тасев, като уточни, че настояват да публикуват както междинния доклад от 15 септември, така и окончателния, представен на 14 ноември.

Правителството чрез "Българския енергиен холдинг" поръча на БАН срещу 2 млн. лв. специален доклад, който да анализира всички аспекти на евентуален проект за изграждането на АЕЦ "Белене", за да се види дали той би бил рентабилен. Това стана, след като в края на 2016 г. държавната "Национална електрическа компания" (НЕК) бе принудена да плати близо 629 млн. евро за произведените в Русия два реактора за "Белене" и като цяло инвестираните в яловия засега проект пари надхвърлиха 3 млрд. лв. или над 1.5 млрд. евро.

На 16 ноември публично бяха обявени резултатите от доклада, според които има нужда от АЕЦ "Белене", но не е сигурно дали проектът ще е рентабилен. Според документа АЕЦ "Белене" е необходима на България и региона, но рентабилността ѝ е под въпрос, ако цената ѝ надхвърли 10.5 млрд. евро, ако не бъдат постигнати лихви по заемите под 4.5 процента и ако пазарната цена на тока е под 68 евро/МВтч.

Самият текст на доклада обаче не бе публикуван и вече бе изискан чрез заявления за достъп до информация от няколко извънпарламентарни политически партии.

В неделя сайтът "Бивол" разпространи междинната версия на доклада от 15 септември, пратена за редакция и бележки до БЕХ. Изданието твърди, че учените са стигнали до обосновано заключение, че АЕЦ "Белене" е неизгоден проект, но под натиск на енергийното министерство докладът е претърпял корекции, така че в окончателния му вариант е залегнала по-благосклонна оценка за проекта.

В понеделник проф. Александър Тасев обясни, че заключенията им за АЕЦ "Белене" са част от проекта им, възложен от БЕХ, наречен "Изготвяне на Национална стратегия в областта на енергетиката (с фокус върху електроенергетиката)". Изпълнението му ще продължи до края на март 2018 г.

Тасев поясни, че БАН е представила на възложителя междинен доклад на 15 септември, защото това е бил срокът за изпълнение по договора, като учените изрично били уточнили, че той е кратък и ще стигне за анализ само за консервативния, т. е. негативен сценарий. При въпросния сценарий са разиграни различни варианти - използвани са 6 варианта на участие в капитала на проектната компания за изграждане на централата и финансиране на проекта, 5 варианта на прогнозни цени на вътрешния и регионалния пазар, където централата може да продава произведената от нея електрическа енергия, и 2 варианта на натоварване на мощностите. "Кръстосването" на всички тези варианти е довело до общо 90 комбинации, като при всички тях е установено, че няма икономическа и финансова целесъобразност на проекта.

Към окончателния доклад, обявен пред медиите на 16 ноември, е разигран и оптимистичен сценарий, който също води до близо 90 комбинации. От него става ясно, че проектът "Белене" може да бъде рентабилен при определени условия, например по-високи цени на тока за потребителите, стана ясно от обясненията на Тасев.

"Надяваме се, че ще получим разрешение и ще можем да качим на сайта на БАН нашите подробни резултати, отнасящи се до цялостния контекст на развитието на пазарите и на самия проект", посочи Тасев.

По думите му в цялостната работа по проекта са участвали над 40 души от 6 института на БАН, като над 90% от състава е бил от академията. Имало е и няколко външни енергийни експерти. Управленският екип на проекта, освен самия Тасев, включва Йордан Христосков, бившия вицепремиер Даниела Бобева, Димитър Димитров, Георги Шопов и Спартак Керемедчиев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?