БАН пести от членски внос в международни организации

Учените от БАН неведнъж са протестирали срещу ниския им бюджет

Българската академия на науките е пестила от членски внос в 23 международни организации, става ясно от отчета на Академията за 2012 година. Поради намалената държавна субсидия се наложило през миналата година учените да участват в работата само на девет международни организации, заяви председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров в сряда.

 

Средната заплата на учените от академията остава най-ниска в обществения сектор - 569 лв., стана ясно още от отчетния доклад за предходната година, който парламентът прие с единодушие от 134 гласа. Стартовите заплати на младите учени пък са под 400 лв.

 

От името на новия кабинет и подкрепящите го партии лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че с бюджет 2014 ще бъде даден "много важен знак" за дълго пренебрегваната академия на науките.

 

През 2012 г. бюджетната субсидия за БАН остана непроменена за трета поредна година и възлизаше на 59.8 млн. лв., като нараснаха само приходите от допълнителни договори от България и чужбина. Техният размер се увеличи от 30 млн. лв. за 2011 година на 43 млн. лв. за 2012 г.

 

Поради влошените финансови условия над 500 души са напуснали академията в периода 2010-2012. През миналата година на щат в БАН са работили 3023 учени, като средната им възраст е била 49.3 години. Все повече намалява броят на младите учени до 35 години.

 

В началото на тази година правителството на Борисов даде на БАН допълнителни 7 млн. лв., заяви Милена Дамянова от ГЕРБ. По думите ѝ, през последните две години е имало насочване на средства към институциите с международна дейност.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?