БАН получи апаратура за изотопи за ранна диагностика на рак

БАН получи апаратура за изотопи за ранна диагностика на рак

Институтът за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН получи апаратурата за ускорител, с който ще произвежда изотопи за ранна диагностика на онкологични заболявания. То е купено с дарения от Департамента по енергетика на САЩ и АЕЦ “Козлодуй”. Сега изотопи за най-модерното изследване с ПЕТ скенер се произвеждат в два бейби циклотрона в университетските болници "Александровска" в София и "Света Марина" във Варна, но те задоволяват само собствените им потребности.

Директорът на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика в БАН доц. Димитър Тонев съобщи, че сега всяка година България дава по 8 милиона лева, за да се купуват тези изотопи от Унгария, но ефективността им е много ниска, тъй като периодът им на полуразпад е около 110 минути. Три или четири пъти ще поевтинеят произведените в циклотрона на БАН изотопи спрямо внасянето им от чужбина, обясни той.

Тонев казасъщо, че досега само 3000-4000 онкоболни българи са имали възможност да се възползват от диагностиката с изотопи, а на около 16 000 българи семействата им сами са решавали този проблем. Чрез новия циклотрон всичко онкоболни пациенти в България ще могат да получават диагностика, като страната ни ще има възможност да се превърне в регионален център за Северна Гърция, Македония и Сърбия, посочи Тонев.

Той съобщи, че ще има и лаборатории за изследвания в областта на химията, физиката, биологията и радиофармацията. “До края на годината очакваме сградата да бъде построена, за да може в нея да се монтира циклотрона, а от 2017 г. да започне производството на изотопи“, каза Тонев.

Новият циклотрон ще произвежда годишно около 25 000 дози с изотопи, съобщиха от посолството на САЩ у нас. Проектът за изграждането на Национален циклотронен център към БАН е започнал през 2012 г., като досега е финансиран от Американския департамент по енергетика с 3 милиона долара, от АЕЦ "Козлодуй" - с 2 милиона долара, и от Министерството на образованието и науката - с 1 милион лева.

Министърът на образованието Тодор Танев коментира, че значението на новия циклотрон е голямо, тъй като с него ще могат да работят български докторанти и учени, както и ново поколение от модерни специалисти в медицината, свързани с онкологичните заболявания. Той допълни, че така болните ще чакат много по-малко за изследванията, за които има списък с чакащи.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?