БАН получи разрешение да публикува докладите си за АЕЦ "Белене"

Трайчо Трайков: Привържениците на проекта или не разбират, или са финансово мотивирани

БАН получи разрешение да публикува докладите си за АЕЦ "Белене"

"Българската академия на науките" (БАН) получи разрешение от "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) да публикува докладите си за проекта АЕЦ "Белене", съобщиха във вторник от държавното дружество.

Преди време правителството чрез БЕХ поръча на БАН срещу 2 млн. лв. разработването на енергийна стратегия, която, наред с останалото, да анализира и всички аспекти на евентуален проект за изграждането на АЕЦ "Белене", за да се види дали той би бил икономически рентабилен.

На 16 ноември публично бяха обявени резултатите от доклада на учените, според които АЕЦ "Белене" е необходима на България и региона, но рентабилността ѝ е под въпрос, ако цената ѝ надхвърли 10.5 млрд. евро, ако не бъдат постигнати лихви по заемите под 4.5 процента и ако пазарната цена на тока е под 68 евро/МВтч. Самият текст на доклада обаче не бе публикуван.

В неделя сайтът "Бивол" разпространи междинната версия на доклада от 15 септември, пратена за редакция и бележки до БЕХ. Изданието твърди, че учените са стигнали до обосновано заключение, че АЕЦ "Белене" е неизгоден проект, но под натиск на енергийното министерство докладът е претърпял корекции, така че в окончателния му вариант е залегнала по-благосклонна оценка за проекта.

В понеделник проф. Александър Тасев от БАН отрече върху екипа да е имало какъвто и да било външен натиск и поиска БЕХ да разреши на академията да публикува и двата доклада – междинния и окончателния, за да се види, че всичко било коректно. В първия доклад бил разигран само негативният сценарий, при който се получили около 90 възможни варианта, като всичките показвали, че проектът е нежизнеспособен. Във втория доклад бил разигран и оптимистичен сценарий, според който евентуалната бъдеща централа би била рентабилна при определени условия и параментри.

В късния следобед във вторник от БЕХ съобщиха, че "в отговор на постъпило искане от БАН Съветът на директорите на "Български Енергиен Холдинг" ЕАД взе днес решение, с което дава съгласието си БАН да публикува на интернет страницата си предадените материали по сключения между БЕХ ЕАД и БАН договор за изготвяне на Национална стратегия в областта на енергетиката (с фокус върху електроенергетиката), при съобразяване с поверителността на определена информация, касаеща дружествата от БЕХ група". Не е ясно кога точно докладите ще бъдат оповестени в интернет.

Привържениците на "Белене" или не разбират, или са финансово мотивирани

По-рано през деня ситуацията бе коментирана от политици и енергийни експерти.

Допусканията в представения от БАН доклад за АЕЦ "Белене" са научна фантастика, а привържениците на проекта са два типа - "или такива, които не разбират много, или такива, които са финансово мотивирани", коментира пред Би Ти Ви бившият министър на икономиката Трайчо Трайков.

"Ако в междинния доклад допусканията са песимистични, мисля, че тези в харесания от министерството доклад, т. нар. реалистичен, са научна фантастика", заяви Трайков. По думите му изводите в доклада са като да питаш възможно ли е заплатите в България да се изравнят с Германия за две години. "Теоретично е възможно при определени параметри - ако в Германия въведат 90% данък общ доход, а събраното се трансферира към България", каза бившият министър.

Според Трайков няма вариант проектът да е рентабилен, ако под някаква форма върху българските граждани не се въведе своеобразен данък "Белене".

Бившият член на комисията за енергийно регулиране Еленко Божков контрира, че със сигурност има вариант проектът да е жизнеспособен. Той би струвал около 10 млрд. евро и би довел до значително по-евтина цена на електроенергията в сравнение със сегашната.

Според Трайков обаче тези сметки са само пожелателно мислене, защото още през 2012 г. е било изчислено, че проектът ще е над 11 млрд. евро, при това в идеален вариант и без допълнително оскъпяване, което не е реалистично. Бившият министър смята, че реалната цена на проекта ще излезе доста над 10 млрд. евро.

Трайков обясни, че докладът на БАН е правен от хора, които разбират от финансов анализ, но не и от енергетика, като даде за пример дългогодишния управител на Националния осигурителен институт Йордан Христосков и вицепремиера в кабинета "Орешарски" Даниела Бобева.

Мартин Димитров: Крият докладите, а искат 20 млрд. лева

"Важно е да се отбележи, че Министерството на икономиката и БЕХ са публикували само 9 страници от доклада на БАН. Всичко останало е старателно скрито. Истинските доклади, по слух, били над 1000 страници. Всъщност има три доклада - първоначален, междинен и окончателен. И трите са на БАН", каза бившият депутат от Гражданския съвет на Реформаторския блок Мартин Димитров пред БНР.

Той припомни, че от изтеклия доклад се вижда, че проектът е финансово неизгоден. "Това е много голямо противоречие. За пореден път искаме прозрачност. Крият от нас докладите, а искат 20 млрд. лева (колкото ще струва АЕЦ "Белене" -бел.ред.)", коментира Мартин Димитров.

Няма вариант, при който проектът "Белене" да е изгоден

"Тези противоречия са много обезпокоителни. Как някой ще говори за жизнеспособен проект? Няма вариант, при който проектът "Белене" да е изгоден. Такава възможност не е открита. Ситуацията е скандална, говорим за задкулисие. При такива обстоятелства ние, гражданите, винаги плащаме многомилионна сметка", предупреди той.

По думите му първият проблем е, че за разлика от АЕЦ "Козлодуй", при "Белене" има сеизмологична опасност: "Има доклад на БАН с участието на руски учени от 1990-а година със заключение, че на това място централа не трябва да се строи".

"Второ, не съм видял заключение, че ще ни е нужна такава мощност. Може да няма търсене. Няма сериозен анализ, че ще има недостиг на електроенергия. Има изречение за недостиг на регионалния пазар, не в България", продължи Мартин Димитров и добави: "Не ми харесват проектите, от които България губи милиарди".

"Това, че са похарчени 3 млрд. лева не е основание да се похарчат още 20 милиарда", каза той и напомни, че една ядрена централа е голям проблем, тъй като разходите по евентуално затваряне за бъдещите поколения също ще бъдат милиарди, а не е решен и въпросът със съхраняването на ядрените отпадъци.

Христо Иванов: Ако Борисов направи стъпка за рестарт на Белене, ще организираме протести

Бившият правосъден министър и лидер на "Да, България" Христо Иванов отправи ултиматум към премиера Бойко Борисов .

"Ако Борисов направи стъпка за рестартиране на "Белене“, ние ще организираме протести. Защото става дума за свободата на България", написа Иванов в профила си във фейсбук.

Според него се подготвя нов етап от дългогодишния грабеж около АЕЦ-а. Според него проектът е част от плановете на Москва и Анкара за корупционно проникване у нас.

"Влиянието на Путин и Ердоган в икономиката и енергетиката означава пари за корупционните посредници и помагачи и чуждо завладяване на институциите, медиите, културата. На свой ред, хората, които са взели пари за корупционно обслужване на чуждото проникване, стават зависими и могат да си гарантират политическото и икономическо оцеляване по един единствен начин – путинизация на България. Корупцията се превръща в завладяване, а завладяването води до авторитаризъм", казва Иванов.

Според него бившият му началник и кликата му - включително Пеевски и Доган, са изпаднали в тежки зависимости от режимите в Кремъл и Анкара.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?