БАН предложи да помага на правителството да набележи национални приоритети

Учените от БАН могат да помогнат на държавната администрация да се определят национални приоритети за развитието на страната, обяви в понеделник председателят на академията Стефан Воденичаров, който за кратко бе и министър на образованието в последните дни на кабинета “Борисов“.

“Чакаме от министър-председателя да ни покани в скоро време, имам негова устна заявка за поставяне на няколко задачи на академията“, каза Воденичаров.

"Не можем да си позволяваме разпиляване на човешки и финансови ресурси, а трябва да определим национално значимите теми, които имат развитие в близко време. Състоянието на държавата е такова, че трябва да ѝ помогнем да излезе от него", каза Воденичаров.

“БАН не е само национален изследователски център, а център на духовността на държавата - национална институция, и може да бъде прекрасен инструмент за решаване на различни задачи, надявам се да получаваме директно заявки от правителството“, допълни той.

“Бих желал от парламента да направи бюджет на БАН, в който хората да се чувстват спокойни“, коментира Воденичаров.

В момента БАН работи за разширяване на връзките с близките академии. "Обсъждаме общобалканска среща, на която да разгледаме въпроса с толерантността на Балканския полуостров. Всички български граждани трябва да разберат, че българският народ е букет от етноси и, ако не уважаваш тези етноси, няма да имаш силен народ", каза Воденичаров.

Споделяне

Още от България