БАН публикува докладите си за АЕЦ "Белене"

БАН публикува докладите си за АЕЦ "Белене"

Българската академия на науките (БАН) публикува в сряда двата си доклада за нуждата от АЕЦ "Белене" – междинният и окончателният, след като бе подложена на силна атака и обвинения, че под натиска на правителството е променила изводите си в първоначалния анализ, че новата ядрена мощност не е рентабилна на по-благосклонни.

Обявяването на анализите става близо месец след като БАН отрече да е е извършвала подобни корекции и поиска от платилия 2 млн. лв. за доклада "Български енергиен холдинг" (БЕХ) да ѝ разреши да публикува двата документа, за да бъдат сравнявани. Позволението бе получено още на следващия ден – 5 декември, но стават обществено достояние, след като от БАН са заличили от тях информация, която представлява поверителна и/или чувствителна информация за дружествата от групата на БЕХ група. Заличена е и поверителна и/или чувствителна информация, предоставена на изпълнителя от трети страни, посочват от БАН.

Публикуването на двата доклада бе изискано от редица десни политически сили и неправителствени и екологични организации.

Междинният доклад 1
е в обем от 272 страници и включва анализи по четири дейности – оценка на българската и европейските икономики в следващите десетилетие; прогнози за развитието на българската електроенергетика и електропотреблението до 2040 г.; анализ на възможностите за развитието на износа на ток и разработването на препоръки за изграждането на нови енергийни мощности. На документа пише, че е окончателен и носи датата 31 октомври 2017 г.

Междинният доклад 2 е фокусиран върху възможността за реализация на активите на АЕЦ "Белене“ носи същата дата като другия документ и се води окончателен. Той е от 95 страници и съдържа вече обявените от екипа на БАН становище за нуждата от АЕЦ "Белене" при постигането на определени условия, които обаче се оборват от редица експерти, сред които дори председателят на енергийния регулатор Иван Иванов и Лабораторията за анализ и управление на риска на Иван Костов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?