БАН се обиди на Игнатов, че се изказвал неподготвен

Ръководството на БАН излезе в четвъртък с отворено писмо до министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, с което изразява възмущението си от негови реплики по отношение на реформата в академията.

От БАН се оплакват, че в свои публични изяви в последно време Игнатов е изказал няколко неверни твърдения относно реформата. “Това е сигнал за необходимостта да се реагира на вече дълго време проточилата се липса на диалог между министерството и БАН“, се казва в писмото.

Един от поводите за недоволството е изявлението на Игнатов, че ръководството на БАН не е дошло в министерството да представи своя проект за реформа. “Аз зная как протича реформата от група Bulgarian Science Problem в yahoo”, е коментирал Игнатов. От БАН обаче заявиха, че още на 22 януари предложението на ръководството на академията за промени е било изпратено по куриер на премиера, министъра на образованието, министъра на финансите, председателя на комисията по образованието в парламента и на кмета на София с молба за мнения и предложения. До този момент обаче идеи и препоръки не били постъпили.

От БАН припомнят още, че са поканили Игнатов на разширено заседание на Управителния съвет на академията на 16 февруари, но той не се отзовал на поканата.

Игнатов присъствал на част от заседанието на парламентарната образователна комисия на 24 март, на която председателят на БАН Никола Съботинов представил вижданията за реформи и предприетите до момента стъпки. От БАН отбелязват, че министърът предпочел участие в сбирка на малка група опоненти на реформата и “за съжаление напуснал заседанието по-рано без да вземе отношение“.

От БАН отричат и твърдения на министъра, че реформата предвижда ”една много тежка централизация”, а той е за широка автономия на институтите и финансова самостоятелност. ”Министърът очевидно не е информиран, защото институтите на БАН според устава ѝ са автономни. Те имат самостоятелен бюджет и няма намеса по отношение на неговото управление”, се казва в писмото на БАН.

В академията са подразнени и от друго твърдение на Игнатов: ”За реформа в БАН се говори от ноември месец 2009 г. и като стане това, което са си наумили, цяла година няма да има кой да прави научни изследвания в България, защото хората са в нервна ситуация. Една година ще бъде загубена за науката.”.

От БАН обаче имат друго становище: ”Реформата в БАН е стартирала много преди ноември месец 2009 г., което е представяно в публичното пространство не веднъж. В края на 2008 г. реформата в БАН започна с подготовка на международна оценка, която завърши в края на 2009 г. Тя беше част от процеса на промяна, който беше залегнал в програмата на настоящия председател на БАН акад. Никола Съботинов при неговото избиране. Няма възможност всички, които преживяват реформа, да бъдат доволни. Винаги има засегнати интереси или нагласи. Следователно аргументи като нервност и конфликтни отношения не тежат срещу процедурите предприети в БАН като реформа”.

В писмото се допълва, че е важно реформата да бъде спокойно обмислена и наистина да постави началото на по-добри и съвременни условия за извършване на висококачествени научни изследвания.

От академията опровергават и твърденията на министъра, че са осигурени 3 млн. лева, нужни за пенсионирането на 500 души. ”Истината е, че 3 млн. лв. могат да бъдат използвани от БАН в рамките на определения ѝ бюджет. Дали допълнителните пари ще бъдат отпуснати, ще разберем в края на годината”, посочват от академията.

”Могат да бъдат посочени много примери в публичните изяви на доц. Игнатов, които силно обезпокояват учените в БАН с демонстрирането на нежелание за диалог и честа смяна на позиции. Трудни реформи могат да се правят само в диалог с държавата, защото правенето им е свързано с конкретни държавни политики и приоритети, които на практика отсъстват”, пише в писмото.

В него се отправя ”апел за коректност, диалог и истинска загриженост за проблемите на науката в България”. Учените декларират готовност за среща с министър Игнатов за изясняване на натрупалите се недоразумения.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?