БАН се обиди на критиките на образователния министър

Академиците се засегнали от репликите, че не работят и не желаят да се реформират

БАН се обиди на критиките на образователния министър

Ръководството на Българската академия на науките (БАН) се оплака в изявление до медиите, че е обидено от изказване на министъра на образованието Красимир Вълчев от сряда. Тогава Вълчев подписа сделка с ректорите на университетите, с която заплатите във висшите училища се увеличават срещу реформи, като единственото изключение е БАН. От думите на министъра тогава се разбра, че заплатите в академията ежегодно се увеличават през последните 4 години, а през 2021 г. ще има 12% ръст на субсидията, без да се поема ангажимент за реформи.

Министърът е разочарован от липсата на реформи

Ръководството на академията е обидено от репликата на министъра, че "в БАН всички знаем, че можеш и да не работиш" по повод липсата на норматив, какъвто съществува във висшите училища.

Другото изречение, което е засегнало академиците, е допускането на Вълчев, че е много вероятно академията да раздаде парите от увеличението за пенсии на академиците вместо за заплати на млади учени.

"БАН запазва своята свещена академична автономия. В БАН всички знаем, че можеш и да не работиш. В последните години най-силно е увеличено финансирането на БАН. Нека да видим какво ще направят с увеличението следващата година – дали ще увеличат пожизнените възнаграждения на академиците или минималните възнаграждения на младите учени", коментира в сряда министър Красимир Вълчев.

Академиците изпаднали в недоумение

"Председателството на Българската академия на науките изразява недоумение и изненада от появилите се в медиите изказвания на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, свързани с разпределението на бюджета в БАН, както и обидните твърдения за работата на учените и служителите в академията", пише в изявлението на БАН.

Оттам уточняват, че парите за възнагражденията на академиците и член-кореспондентите в бюджета на БАН, които произтичат от постановление на Министерския съвет, са отделени от средствата за трудови възнаграждения на служителите на академията, включително на младите учени. БАН не може да прехвърля свободно средства между двете дейности. "Считаме, че цитираните по-горе думи на министъра противопоставят една група от учени на друга, което категорично отхвърляме. Нека отбележим, че повече от половината от академиците и член-кореспондентите не са от БАН, а от висши училища и културни институции", посочват от академията.

БАН твърди още, че от години прави строга и регулярна атестация на учените и помощния персонал, от която зависят трудовите възнаграждения. "През тази година учените от БАН демонстрираха изключителна активност в появилата се пандемия, като по своя инициатива и напълно доброволно подпомогнаха държавата в битката с Covid-19. От многобройните дейности нека само споменем, че учени от БАН бяха на първа линия в болница "Пирогов" в най-активните месеци на пандемията. Затова изречените от нашия принципал думи са с нищо незаслужена обида за учените и служителите на БАН, както и за самата dкадемия - най-старата организация в новата българска история със 151-годишна история и произвеждаща основната част от международновидимата продукция на страната", завършва позицията на БАН.

КНСБ: Пазете министър Красимир Вълчев

В неин отговор пък се появи и позиция на доц. Лиляна Вълчева, председател на Синдикат "Висше образование и наука" към КНСБ. Тя твърдо защити образователния министър в спора му с БАН.

"Нашият млад министър е модел на новата парадигма в образованието и науката, чрез развитие на личността на обучаващите се спрямо техните социални и граждански компетентности. Най-голямата ни гордост следва да бъдат младите колеги, като Красимир Вълчев, които в работа доказаха, че искат, знаят и могат да правят образователни и научни политики, а още по-ценен е фактът, че той има куража, знанията и уменията да ги отстоява. Пазете министър Красимир Вълчев", посочи Вълчева.

Споделяне

Още по темата

Още от България