БАН се закани да съди държавата

БАН се закани да съди държавата
Учените от БАН, които в сряда излязоха отново на протест, се заканиха да съдят държавата заради драстично орязания бюджет на академията, който на практика ги лишава от правото им на труд.

“Нарушени са конституционните права – правото на труд и упражняване на професия“, коментира Лъчезар Аврамов от Института по електроника в БАН . Той обясни, че бюджетът на академията за тази година е изпълнен на малко повече от 80% и това е причината да се заведе този иск. Според трудовото право държавата като работодател дължи пари на учените за заплати. В същото време след орязването на разходите тази година и заложеното в бюджета за следващата година целият бюджет на БАН не стига за изплащането на работните заплати на учените.

Представители на протестиращите учени се срещнаха в сряда с министъра на образованието Сергей Игнатов в Министерския съвет. Той обаче само е потвърдил вече известната позиция на управляващите, че повече пари за БАН не могат да се отделят. За следващата година за БАН се предвидени 59 млн. лева, колкото са и парите през тази година след намаленията. В началото на 2010 г. бюджетът на БАН бе 84 млн. лв., през април бяха орязани 10 млн. лв., а с актуализацията на бюджета той бе намален с още 15 млн. лв.

Министърът обаче е обяснил, че този бюджет на БАН е най-добрият по време на криза. Игнатов все пак е поел ангажимент да съдейства на учените за организирането на среща с премиера.

Заради отказа на управляващите да удовлетворят исканията им, следващата сряда учените отново ще излязат на протест. Миналата сряда учените отново протестираха и пак не бяха приети от премиера Бойко Борисов. Вместо това те пак се срещнаха с Игнатов, чиято оставка, заедно с тази на финансовия министър Симеон Дянков, е сред основните им искания.

Бойко Георгиев от Централната лаборатория по обща екология съобщи, че през първото шестмесечие на тази година доцентите са получавали 600 лв., а сега получават 400 лв., а заплатите на докторите от 380-450 лв. са паднали на 200 лв. “Въпреки, че са много умни и интелигентни, учените не са намерили начин да живеят без да се хранят или начин на работят на 8 градуса и да не се разболяват“, коментира той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?