БАН ще получи пари от бюджета за новото си звено за климата

БАН ще получи пари от бюджета за новото си звено за климата

Българската академия на науките (БАН) ще получи пари от бюджета за финансиране на новосъздаденото звено за климата, което трябва да замени Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), след като от 1 януари той стане самостоятелна структура. Средства за това ще бъдат осигурени с корекция на бюджета на образователното министерство, пише в съобщение на ведомството и БАН след среща на министър Красимир Вълчев с ръководството на академията.

В предложения и приет на първо четене държавен бюджет за 2019 г. не се предвиждат средства за новото звено. Това беше и едно от оплакванията на академията преди няколко седмици, когато от ръководството обвиниха правителството, че не спазва договорките за излизането на НИМХ. Министърът и метеоролозите пък обвиниха академията в това, че се опитва да саботира развода с института.

От съобщението, разпространено в сряда, не става ясно какъв допълнителен ресурс ще нужен за новото звено на академията. То беше създадено, за да може в него да останат учените, които не желаят да излязат от БАН заедно с НИМХ. Към момента не е ясно какъв е броят им и колко средства ще са нужни за тях.

Министърът и ръководството на БАН са се разбрали още експерти от министерството да участват в комисията, съставена от академията, за да опише имуществото, ползвано от НИМХ. На базата на този опис трябва да се реши и кои имоти ще бъдат предоставени на института след излизането му от академията.

Именно въпросът за имуществото се оказа ябълката на раздора при развода между БАН и НИМХ. От института смятат, че трябва да получат ползваното в момента имущество - теза, която поддържа и министър Вълчев. От БАН обаче са на мнение, че имуществото е собственост на академията. Те обявиха, че са готови да предоставят на НИМХ за безвъзмездно ползване за 4 години, имотите, нужни на института за оперативната му дейност.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?