БАН ще се оплаче в ЕК от "антилисабонската" политика на кабинета

БАН ще се оплаче в ЕК от "антилисабонската" политика на кабинета

Общото събрание на БАН изпрати в петък отворено писмо до премиера Бойко Борисов, с което му постави ултиматум, че ако до седмица няма рязка промяна във водената срещу академията политика, учените ще се обърнат към новия еврокомисар по науката и ще информират "световната общественост" за условията, в които са принудени да работят.

От БАН съобщиха, че силно орязаният бюджет на академията означава прекъсване на отоплението и електричеството за продължителни периоди от време и затваряне на научни лаборатории.

"Значителни бюджетни съкращения са наложени и на другата основна научна институция в страната – Софийския университет. Това говори за последователно провеждана политика, която ще доведе до ликвидиране на науката в България", се казва в писмото на БАН до премиера.

"Ако до седмица не получим ясно доказателство за рязка промяна на тази политика, ние ще бъдем принудени да предприемем необходимите действия да спрем унищожението на българските учени. Това на първо време означава да запознаем новия комисар за наука Мойра Гийгън-Куин, че в България се води антилисабонска и следователно антиевропейска политика по отношение на науката и иновациите", пишат учените до премиера.

Те посочват, че част от тази антиевропейска политика е и намаляването на парите за Фонд научни изследвания. От БАН се заканват да организират кампания за "информиране на цялата световна общност" за условията, в които е поставен българският учен.

Учените призовават Борисов да коригира "допуснатите политически грешки“, тъй като залогът е много висок - запазването на българската наука, модернизацията и развитието на българското общество.

От БАН не пропускат да споменат в писмото си и министъра на финансите Симеон Дянков, който нарече учените от академията "феодални старци" и с това аргументира нежеланието да даде повече пари за институцията.

"Министърът на финансите Симеон Дянков като бивш служител на Световната банка би трябвало да знае, че единственият фискален критерий за реализация на Лисабонската стратегия е процентът от Брутния вътрешен продукт, инвестиран в наука и иновации", се посочва в писмото.

"Буди огромна тревога и фактът, че министър Сергей Игнатов не се обяви публично срещу посичането на бюджета на БАН. При тези обстоятелства ние не виждаме как той ще изгради доверие на научната общност в политиката си", казват още учените.

Споделяне

Още по темата

Още от България