БАН спуска черни знамена в знак на протест срещу бюджета си

БАН спуска черни знамена в знак на протест срещу бюджета си

Всички сгради на Българската академия на науките ще спуснат черни знамена в знак на протест срещу бюджета на институцията за 2018, който предстои да бъде приет на второ четене от парламента.

В бюджета за догодина са предвидени 5 млн. лева увеличение за БАН и институцията ще разполага с 83 млн. лева. Според председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски обаче това увеличение ще стигне само за компенсиране повишението на минималната работна заплата.

По думите му такава стъпка ще стесни още повече границата на възнагражденията на младшия и хабилитирания състав.

“Ние, учените от Българската академия на науките, оценяваме бюджетната субсидия на БАН за 2018 г., приета на първо четене от Народното събрание на Република България, като ликвидационна“, се казва в становище, прието на Общо събрание на БАН.

“Българската академия на науките е основната и най-ефективната научна институция в страната. Нейното унищожаване ще има силно негативни последици върху развитието на България и няма да бъде простено от потомците ни“, посочва от академията.

“С настоящето обръщение обявяваме началото на протестни действия, с които настояваме за спазване на европейските норми и на поетите национални ангажименти в областта на науката. Призоваваме българската и европейската общественост за подкрепа. Като първа стъпка, на всички сгради на БАН ще бъдат спуснати черни знамена“, се казва още в становището на БАН. 

Споделяне

Още по темата

Още от България