БАН уволни шефа на НИМХ за уронване престижа на академията

Министърът на образованието определи решението като "изключително неуместно"

Проф. Христомир Брънзов, НИМХ

Сагата около развода между БАН и Института по метеорология продължи и в четвъртък с уволнението на директора на НИМХ професор Христомир Брънзов.

Ръководствто на БАН прекрати мандата на Брънзов като директор на  Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) заради “неспазване на разпореждания на ръководните органи на БАН, уронване на престижа на Българската академия на науките и неспазване на нормативната уредба“. Малко по-късно министърът на образованието и науката Красимир Вълчев определени решението като "изключително неуместно" в настоящия момент.

Решението за отстраняването на Брънзов идва ден след като стана ясно, че НИМХ най-вероятно ще бъде изваден от академията като самостоятелна институция. В сряда метеоролозите излязоха на пореден протест с настояване за решаване на проблема с недостатъчното им финансиране, което според тях се дължи на несправедливо отношение в рамките на академията.

Те бяха приети от премиера Бойко Борисов, а след срещата образователният министър Красими Вълчев съобщи, че отделянето е НИМХ от БАН се очертава като най-възможният и приемлив вариант. За целта е нужно решение на Общото събрание на академията, а в случай на отказ то да гласува за отделянето на НИМХ, правителството ще извади институтът от академията със законови промени.

Брънзов уронил престижа на БАН като подкрепил протеста на подчинените си

В четвъртък Управителният съвет на БАН реши да махне Брънзов като директор на НИМХ заради това, че е застанал зад протеста на подчинените си.

Брънзов коментира пред БНР, че това решение е било очаквано, както и че ръководство на института също ще се оттегли в знак на солидарност. 

Брънзов допълни, че отстраняването му е свързано с неговата подкрепа за протеста на синоптиците и хидролозите от последните месеци.

Ръководството на БАН аргументира отстраняването на Брънзов с уронване престижа на академията.

"Мотивите са неспазване на разпореждания на ръководните органи на БАН, уронване на престижа на Българската академия на науките и неспазване на нормативната уредба. Процедурата по изваждането на Института по метеорология и хидрология от БАН ще продължи след отстраняването на директора на института. Мога да ви кажа - това вече е малко мое лично мнение, по този начин се надяваме процедурата да протече по-леко", каза пред БНР заместник-председателят на БАН Константин Хаджииванов. 

Образователният министър: Решението е изключително неуместно

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев заяви пред БНР, че уволнението на Христомир Брънзов изглежда като наказание за желанието на института по метеорология да се отдели от БАН

"В този момент е изключително неуместно. Това ще взриви относителното съгласие, което постигнахме вчера. Остава впечатление за наказателно отношение - наказание затова, че са стачкували, затова, че искат да излязат извън структурата на Българска академия на науките. Това е манталитет от една по-ранна епха. Впрочем говорих с председателя на Българска академия на науките. Той също счита, че решението е неуместно в този момент, което още веднъж поставя въпросите за адекватността на сегашния модел на академичното управление, което разчита на колективния разум, на колективната отговорност. Решението е взето от Управителният съвет, който се състои от 27 души и който е работодател на директора на института", коментира Вълчев.

БАН не възразява срещу отделянето на НИМХ

По-късно от БАН разпространиха официална позиция, че не възразяват срещу отделянето на НИМХ от академията.

"Отчитайки желанието на правителството за решаване на проблема с НИМХ, Управителният съвет на БАН не възразява срещу отделянето на НИМХ от структурата на БАН при спазване на действащата нормативна база и в защита на интересите на учените и служителите, които искат да останат в академията", съобщиха от БАН.

 Управителният съвет поема ангажимент в кратък срок да внесе предложение за решение в Общото събрание на БАН.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?