БАН затвори временно метеорологичната станция на Мусала

БАН затвори временно метеорологичната станция на Мусала

За първи път след откриването си преди 84 години метеорологичната станция на връх Мусала обяви, че спира работа. Новината бе съобщена първо на фейсбук страницата на станцията.

"Явно, че ние ще сме поредният съсипан обект от национално значение поради безхаберие и безстопанственост. Жалко. Затварят ни. Загубата ще е за всички. Изглежда, че ви казваме "Чао". Чао на всички", написаха служителите на 3 октомври.

Малко по-късно в сряда се оказа, че наистина става дума за "чао", а не за "сбогом", тъй като БАН обяви плановете си да отвори обекта отново през пролетта.

Станцията не е закрита, а работата е прекратена само до пролетта. Причината е в "липсата на квалифициран персонал, който да я обслужва", обясни проф. Христо Георгиев от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН, цитиран от "Офнюз".

По думите му няма как да се подготвят наблюдатели на станцията, без да се рискува. "Има нови колеги, които трябва да започнат работа през ноември-декември и просто не могат да се адаптират при тези тежки условия", казва той, като твърди, че до май 2017 г. станцията ще поднови работа.

Измерванията на връх Мусала бяха прекратени на 1 октомври след тежък инцидент, отнел живота на метеоролога Огнян Филимонов. 55-годишният метеоролог беше намерен мъртъв след падане в подножието на върха на 20 септември.

Станцията е открита на 2 октомври 1932 година. Оттогава досега без прекъсване метеоролози провеждат там наблюдения на времето. На всеки три часа се предават данни от върха в помощ на прогнозата за времето и предупрежденията за опасни явления.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?