Банда каналджии са арестувани по време на "производствен банкет"

Престъпната група поръчала "палежа" на граничната полиция във Видин

Банда каналджии са арестувани по време на "производствен банкет"

Престъпна група, занимавала се с каналджийство, е поръчала палежа на граничното полицейско управление във Видин. До тези изводи е стигнала прокуратурата за близо 5 месеца разследване. Каналджиите са задържани, оповести зам.-главният прокурор Иван Гешев в понеделник. По думите му те са арестувани на остров в Дунав "по време на производствен банкет". Едновременно с това в тунела "Витиня" на магистрала "Хемус" е задържан бус, превозващ няколко нелегални иракчани и иранци. Целта е била да стигнат до Видин, откъдето да бъдат прехвърлени с моторни лодки в Румъния.

"При задържането са използвани и катери на гранична полиция, така че празникът е приключил някак тъжно за тези хора", обобщи Гешев.

Видин щеше да гори една седмица

В началото на март Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов обявиха, че са арестувани двама души, които се опитали да подпалят граничното полицейско управление във Видин. У тях бяха открити бутилки с бензин с прикрепени към тях пликчета с вещество, което предизвиква взрив при смесването му с друго. Двамата мъже бяха задържани, след като бяха забелязани от секретен полицейски пост. През март разследващите свързаха опита за палеж с подпалването на колата на разследващ полицай от Видин, както и с опит жилището на прокурор да бъде опожарено. Той бе неуспешен, защото погрешка бе запалена вратата на съседния апартамент.

"Както се изрази един колега от Видин, ако се беше случил палежът, който е планиран, Видин щеше да гори една седмица, това е буквално", заяви Гешев през март. Арестуваните бяха с чисто съдебно минало и без досиета в полицията.

Тогава не ви казахме всичко

Още през март разследващите са имали информация, че палежът в сградата на МВР е поръчан от сочения за лидер на групата. Срещу него имало дело за трафик, което се води от местните полиция и прокуратура.

"Това е причината за тази акция за сплашване, която можеше да прерасне в огромен пожар на територията на Видин. Тъй като не разполагахме с необходимия обем от доказателства, през следващите месеци колегите работиха доста внимателно с оглед това, че информацията за работата им беше достъпна за широк кръг лица", обясни Гешев.

В момента са задържани осем души, а полицията издирва още двама. Според шефа на ГДБОП Ивайло Спиридонов соченият за лидер на групата е лежал 10 години за убийство. Негова била и яхтата, с която са прекарвани мигрантите. По думите на Спиридонов плавателният съд развивал до 170 км./ч.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?