Банда краде банкови данни в Турция и ги праща в България

Турската полиция е осъществила операция срещу престъпна група, заподозряна за кражба на банкови данни, изпращани в България, чрез които били източени около 100 хиляди турски лири (над 43 хиляди евро), съобщава турската осведомителна агенция Джихан. При извършените арести има задържан българин.

Истанбулската полиция за борба с кибер престъпленията е получила оплаквания от клиенти на някои банки, че от сметките им без тяхно знание са теглени пари. При извършеното разследване полицаите установили, че подадените сигнали са действителни и че престъпната група е копирала данните на около 500 банкови карти.

По думите на цитиран от агенцията полицай откраднатата информация била изпращана на адрес в България, след което използвана за теглене на пари в София и Истанбул.

Полицията разполага с информация, че на 15 април групата е готвела нова акция, при която планирала да изтегли около един милион турски лири (430,4 хиляди евро). Банките обаче са били предупредени, а полицаите предприели операцията, при която на различни места в Истанбул са били заловени седем души, единият от които, идентифициран с инициалите А.С., е от български произход.

При извършените обиски са били иззети различни устройства и приспособления за копиране на данни от банкови карти, фалшиви лични документи, български паспорт и 2940 турски лири (1265 евро).

Споделяне

Още от Балкани

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?