Банди примамват източноевропейки да сключват фиктивни бракове в Шотландия

Банди примамват източноевропейки да сключват фиктивни бракове в Шотландия

Престъпни банди примамват източноевропейки да сключват фиктивни бракове в Шотландия с мъже от Азия и ги продават като робини. Това става ясно от документален филм на Би Би Си, излъчен в сряда вечерта. Представители на павозащитни организации окачествиха показаното в него като свидетелство за мащабите на съвременното робство по света, предаде Ройтерс.

Във филма със заглавие "Хора за продан" (Humans for Sale) се разказва как живеещи в мизерни условия жени от Румъния и Словакия биват примамвани с обещания за работа в Западна Европа, а после продавани като робини.

Събеседници на Би Би Си са представители на Европол, които обясняват как тази схема действа в частност в Шотландия. Потребност от фиктивни бракове там имат граждани на неевропейски страни, най-вече от Пакистан и Индия. Те имат нужда да се оженят за лице гражданин на ЕС, за да получат право да останат във Великобритания.

Във филма се показва как жените биват продавани от източноевропейски престъпни банди, като те са под риск да станат обект на сексуален тормоз или да бъдат превърнати в домашни роби.

"След брака жените биват държани под контрола на трафикантите и се използват като прислужници от съпруга, но също така биват изнасилвани и експлоатирани сексуално от сънародници на трафикантите", заяви Ангелика Молнар, ръководител на отдела на Европол за противодействие на трафика на хора.

Екипът на Би Би Си е посетил и ромски общности в Словакия, където бедността и отчайващите условия на живот правят жените особено уязвими за трафикантските банди.

Представители на правозащитни организации заявиха, че разказаната във филма история не е изненада, тъй като по целия свят 46 милиона души живеят под някаква форма на съвременно робство.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?