"Бандити без граници" завземат световната енергетика и пазарите на суровини

"Бандити без граници" завземат световната енергетика и пазарите на суровини
Криминални групи, действащи като "бандити без граници", са завзели значими позиции на глобалните пазари и предоставят логистична подкрепа на терористи, обяви американското министерство на правосъдието.

Министърът на правосъдието Майкъл Мъкейси предупреди, че въпросните банди са по-приспособими и използват по-сложни методи в сравнение със сицилианската Коза Ностра. "Тези международни престъпници представляват истинска заплаха за националната сигурност" на САЩ, подчерта Мъкейси, цитиран от Ройтерс, в реч пред Центъра за стратегически и международни проучвания. Той посочи, че голяма част от тези групи са свързани с бившия Съветски блок.

"Те достигат всички сектори на нашата икономика, занимават се с всичко – от цигари до петрол, от облекло до фармация", каза Мъкейси.

Оценявайки заплахата от организираната престъпност, в доклада на министерството се посочва, че тези групи "контролират значими сектори от световната енергетика и пазарите на стратегически суровини".

Те корумпират нормалното функциониране на тези пазари и може да имат дестабилизиращ ефект върху геополитическите интереси на САЩ, каза Мъкейси.

Той цитира случая със Семьон Могилиевич, обвинен от Съединените щати през 2003 г. и арестуван в Русия през януари т.г. За Могилиевич се смята, че оказва влияние върху "огромни сегменти" от газовата индустрия в страни от бившия Съветски съюз.

В публикувана от министерството стратегия за борба с организираната престъпност се казва още, че подобни групировки перат милиарди долари чрез американски финансови институции и инвестират печалбите в публични компании. Те също "експлоатират Интернет", като прокарват схеми чрез eBay, наводняват електронните пощи със спам и перат пари чрез виртуални схеми като "Втори живот" и др.

Заподозрени оръжейни трафиканти като арестувания през март в Тайланд руснак Виктор Бот оказват подкрепа на терористи, заявиха американски представители. Според тях обаче няма данни за тесни връзки на организираната престъпност с Ал Каида.

Заместник-директорът на ФБР Джон Пистъл заяви, че възможностите на групировките да действат извън националните граници ги превръща в "бандити без граници". "Дейностите на трансграничните и националните организирани престъпни групировки нарастват по размер и обхват. Те увеличават взаимодействието си с цел разширяване на операциите", заяви той.

За да се противодейства активно, трябва да се възобнови работата на Съвета за организира престъпност към правителството, който преди 15 години отбеляза значителна победа в борбата срещу американската организирана престъпност и оттогава спря активна дейност, заяви Мъкейси.

Първата задача е да се идентифицират и набележат глобалните престъпни групи и техните ръководители, допълни той. Министерството ще предостави повече информация на Държавния департамент, който да отказва издаването на визи за известни престъпници, както и на финансовите органи, които да наложат санкции срещу прането на пари.

САЩ също така ще засилят сътрудничеството с чужди държави за обучение и съдействие в борбата с престъпността.

 

Споделяне

Още от Свят