Банев обвини Борисов в саботаж за "Полимери"

Премиерът спрял кредит за 30 млн. лв. за предприятието от държавната Банка за развитие

Колаж: <i>Mediapool.bg</i>

Разраства се разпрата между бизнес семейството Николай и Евгения Баневи и премиера Бойко Борисов за това кой е виновен за съсипването на бившия химически завод "Полимери" в Девня.

Ден с/лед като в понеделник при посещение в остатъците от бившия завод министър-председателят заяви, че приватизацията му е "пладнешки грабеж", докато собствениците му карат "Мерцедес и Майбах", Николай Банев обвини Борисов, че е допринесъл много за съсипването на завода и за "края на неорганичното химично производство" в България.

Дружеството "Полимери" бе приватизирано през 1998 г. Част от продажбата става по линия на масовата и касовата приватизация, но 24% от капитала са купени от Банев срещу 12.5 млн. долара. Чрез поредица от спорни апорти и прехвърляне на активи, през есента на 2011 г. дружеството "Полимери инвест" на Николай и Евгения Баневи става мажоритарен собственик на завода, който по-късно е източен и обявен в несъстоятелност. На негова територия обаче се намират огромни количества от опасния химикал трихлоретан, които се съхранява в ненадежни цистерни и правителството отпусна близо 15 млн. лв. за обезвреждането му във Франция.

Именно това бе и поводът за визитата на Борисов в "Полимери" и коментара ме, че приватизацията на завода е "разбойническа".

"Това предприятие е било уникално по своята същност на Балканите и всичко това е разграбено и унищожено, а пък собствениците имат "Мерцедес" и "Майбах" и ни дават оценка, което ме принуди да дойда и да покажа на хората вследствие на тази разбойническа приватизация колко милиарди е загубила държавата, но и продължаваме да плащаме. Мисля, че във Варна, в Провадия или в Девня за доста по-стойностни неща биха могли да се похарчат 15 млн.", каза Борисов преди ден.

Николай Банев обвини държавата в саботаж

Версията на Николай Банев обаче е, че държавата системно е създавала пречки за развитието на завода.

По думите му, още през първите две години след приватизацията в "Полимери" са инвестирани над 30 млн. марки - в нова инсталация за очистка на диафрагмения каустик и в мероприятия за енергийна и логистична ефективност.

Първото "предателство" към "Полимери” от страна на държавата била продажбата на петролната рафинерия "Нефтохим” на "Лукойл”.

"Чрез 130 км тръбопровод "Нефтохим” доставяше на „Полимери” етилен, който с хлора, произвеждан от "Полимери”, се превръщаше в дихлоретан - един от двата най-търсени и печеливши продукти на "Полимери”. Комисията за защита на конкуренцията позволи на "Нефтохим” - Бургас да преустанови доставките на етилен за „Полимери”, въпреки че по закон той нямаше право на това - защото бе единствен монополен доставчик и защото "Полимери” нямаше как по друг логистичен начин да си достави този продукт", посочва Банев.

Тази криза обаче била преодоляна чрез пускането на две нови инсталации за солна киселина.

През 2007 г. дружеството получава сертификат за инвеститор клас "А" - за вложения над 70 млн. лв.

"Бяха построени два когенерационни модула с мощност 11 мегавата. Беше закупена нова френска инсталация за 120 000 т солна киселина. Беше закупен нов супер мощен хлорен компресор от "Сименс”. Бе изградена революционна инсталация за суха солна киселина, инсталация за техническа сол. Беше завършена нова инсталация за пластизоли.

Благодарение на усилията на мажоритарните собственици от АКБ "Форес” диафрагмената електролиза на "Полимери” получи разрешение от Брюксел да работи със забранения азбест до изтичане на срока на нейната технологична годност. Тези инвестиции могат ли да се окачествят като "разграбване” на завода", пита Банев.

Банев: Борисов е пряко отговорен

Той посочва и директната отговорност на Борисов за съсипването на завода заради негово участие или безучастие през последните 8 години.

"Държавната агенция по горите не даде разрешение на "Полимери” през два негорски имота да премине газопроводът, проектиран да захранва когенерационните модули. Въпреки че по закон всяка една институция беше задължена всякак да подпомага на инвеститор клас "А” като "Полимери”, посочва бизнесменът.

По думите на Банев лично Борисов не е разрешил "Полимери” да получи кредит от държавната Българска банка за развитие в размер от 30 млн. лева за модернизация на разрешената от Брюксел диафрагмена електролиза.

"По бандитски начин беше прекъсната връзката на "Полимери” с националната и европейската железопътна мрежа и беше унищожена възможността на "Полимери” да пласира своята продукция със собствените си жп цистерни. За това бяхте уведомен лично Вие, министрите на транспорта и на вътрешните работи, председателя на ДАНС", пише в изявлението на Банев.

Той се оплаква още и заради едностранно прекратения от НЕК договор за заплащане на електроенергията през 110- киловолтовото съоръжение за пренос на ток, собственост на "Полимери”, а изкупуването на въпросното съоръжение от НЕК било бавено със съдействието на ГЕРБ.

"Достигна се до там, че за смешните за мащабите на "Полимери” 33 000 лева предприятието беше поставено от съда във Варна в процедура по несъстоятелност - без да бъдат оценени активи на "Полимери” на стойност повече от 20 милиона лева и без да бъде прието нито едно вземане на кредитиралите "Полимери” търговски дружества, свързани с мен.

И тогава под ръководството на синдика Балабанов, с "благословията” на съда и на държавните кредитори се започна физическото унищожение на огромната инфраструктура на "Полимери” и разпродажбата на безценица на многомилионните активи на дружеството", пише Банев.

Той признава, че Борисов на два пъти го е приел, за да се запознае с "проблемите на "Полимери".

Резултатите от тези срещи обаче били "край" на неорганичното химическо производство в България", 2000 специалисти на улицата, унищожаване на изграждана 60 години инфраструктура и затриване на реализирани инвестиции и ноу-хау.

"Казвате, че ще наредите разследване за "разграбването” – нима Вие сам не знаете, че то започна след обявяването на "Полимери” в несъстоятелност – от момента, когато на нас ни бе забранен достъпа до завода. При проверката ще Ви се наложи да установите точно това. Тогава ще огласите ли фактите?", пита Банев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?