Баневи съдят прокуратурата за 10 милиона лева

Евгения и Николай Баневи, БГНЕС

Съпрузите Николай и Евгения Баневи са завели иск срещу прокуратурата за 10 млн. лева пред българския съд, твърдейки, че са задържани незаконно по воденето срещу тях наказателно дело.

Двамата съпрузи, заедно с възрастната майка на Николай Банев, са подсъдими за престъпна група за пране на пари, данъчни престъпления и присвояване. Информацията за заведения иск бе изнесена от Евгения Банева след края на съдебното заседание по наказателното им дело, съобщава lex.bg

Едновременно с това Баневи съдят държавата и пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). Делото пред съда в Страсбург е прието за разглеждане и е даден срок, в който двете страни могат да се споразумеят. Адвокатът на Баневи Христо Ботев категорично отхвърля възможността за споразумение.

"Много сериозно са описани нарушенията на прокуратурата и съда", каза адв. Ботев. Той цитира изказвания на главния прокурор Иван Гешев, в които говорел за Баневи като за "олигарси и престъпници, които са окрали държавата".

Евгения Банева казва, че съдът в Страсбург е приел да гледа делото приоритетно. По думите ѝ съдът е дал срок на българските власти да отговорят на множество въпроси, включително защо държи съпруга ѝ в ареста вече 22 месеца.

Адвокатите на семейството пък изразяват опасения, че делото в спецсъда ще се проточи повече от 10 години заради вписани 200 свидетели и трудното им призоваване за разпит.

През януари антикорупционната комисия (КПКОНПИ) внесе в Бургаския окръжен съд иск за отнемане на имущество на Николай и Евгения Баневи на стойност 140.5 милиона лева Имущество на близка до тази стойност бе запорирано в края на миналата година.

Комисията претендира за отнемане на техни имоти по Черноморието, както и собствеността им върху шест търговски дружества, оценени на 99.4 милиона лева.

По наказателното делото в спецсъда Николай Банев е обвинен като извършител на данъчни престъпления, а съпругата му – като негов помагач. Двамата са предадени на съд, като съизвършители на изпиране на пари. Майката на бизнесмена Мария Банева е изправена пред съда като редови участник в организираната престъпна група, но и досега не е съвсем ясно с какво какво точно се е занимавала.

Разследващите твърдят, че Баневи са присвоили парите от собствените си предприятия - "Полимери" , "Елма", "Химически завод "Панайот Волов" и "Топлофикация Казанлък". След това са изпрали парите, придобити чрез престъпление.

Прокуратурата твърдеше досега, че от "Полимери" са били присвоени над 1.5 млн. лева, завод "Елма" е бил нарязан на скрап и източен, а заводът в Костенец бил продаден на КТБ.

Източването ставало като всички пари по договори на дружествата се превеждали не по техни сметки, а по личните сметки на Баневи. В самото начало на делото бъдещият главен прокурор Иван Гешев обясни, че Баневи имат над 1 милиард лева в швейцарска банка. Тази информация още не се е потвърдила.

Николай Банев отговаря на обвиненията с твърдението, че прокуратурата няма капацитет и знания да анализира мащабната му икономическа дейност. Съпрузите определиха делото срещу тях като "пълен смях".

Споделяне

Още по темата

Още от България