Банк ъв Америка: Италия има повече причини да напусне еврозоната от Гърция

Банк ъв Америка: Италия има повече причини да напусне еврозоната от Гърция

Италия и Ирландия имат повече причини да напуснат еврозоната от Гърция, а Германия вероятно има ограничено поле за маневри, с които да предотврати напускане на валутния съюз от страна членка. Това сочи анализ на Банк ъв Америка Мерил Линч, цитирани от агенция Блумбърг.

Чрез методите анализ "разходи-ползи" и "теория на игрите" стратезите по валутните пазари Дейвид Уо и Атанасиос Вамвакидис стигат до заключение, че "инвеститорите може би подценяват възможността за доброволно излизане на една или повече страни" от еврозоната.

"Анализът ни води до няколко изненадващи резултата, които може би ще бъдат интересни дори за читатели, които не са съгласни със заключенията ни", посочват стратезите.

Италия, която има третата по големина икономика в еврозоната, би имала по-голяма възможност да постигне контролирано излизане от валутния съюз спрямо другите държави и би спечелила от повишаването на конкурентоспособността, икономически растеж и балансирани финанси, твърдят анализаторите.

Германия пък е страната, която може най-лесно да напусне еврозоната, но и има най-малък повод да го направи, тъй като извън еврозоната би се изправила пред по-слаб растеж, вероятно по-високи лихви по облигациите и негативни последици за бюджета, посочват стратезите. Австрия, Финландия и Белгия също имат малко причини да се откажат от единната валута, а сред икономиките, засегнати от кризата, Испания е най-вероятно да напусне еврозоната.

Двамата анализатори използват "теорията на игрите", за да предположат, че Германия би могла да "подкупи" Италия да остане във валутния съюз, но възможностите на Берлин са ограничени. Това се дължи на факта, че Италия има повече причини от Гърция да напусне и всяко "обезщетение" може би ще бъде твърде скъпо за Германия, а италианците вероятно по-неохотно дори от гърците ще приемат условията за оставане в съюза.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?