Банка ДСК купува SG Експресбанк

Сделката трябва да приключи до края на годината

Банка ДСК купува SG Експресбанк

Втората по големина банка у нас - Банка ДСК, която се държи от унгарската група ОТП, е подписала договор за придобиване на 99.74% от Societe Generale Експресбанк и другите местни дружества на френската Societe Generale.

Това съобщиха от ДСК и SG. Според агенция Ройтерс най-вероятната цена на сделката ще е около 800 млн. лв.

SG Експресбанк има пазарен дял от 6.7% и е седмата по големина банка на родния пазар. Тя е активна както в банкирането на дребно, така и в бизнес сегмента.

В резултат от придобиването унгарската ОТП ще засили още повече пазарната си позиция у нас. Според Ройтерс е възможно пазарният ѝ дял да се покачи до 19% или дори може да надмине този на УниКредит Булбанк, която е първата по активи банка у нас.

ОТП присъства на българския пазар от 2003 г. насам и дейността ѝ е печеливша. По подобие на УниКредит Булбанк, която тази година изнесе печалбата си от близо 300 млн. лв. за 2017 г. в Италия, Банка ДСК зарадва унгарските си собственици с дивидент от около 263 млн. лв.

Финансовото приключване на сделката по придобиването на SG Експресбанк се очаква да стане през последното тримесечие на 2018 г., при условие че бъдат получени всички необходими регулаторни одобрения, съобщиха от ОТП.

"Паралелно с тази сделка Societe Generale и Банка ОТП обсъждат сключване на споразумение за услуги, което ще обхване предоставянето на взаимни услуги в различни области (включително, но не само - инвестиционно банкиране, капиталови пазари, финансиране и глобално трансакционно банкиране) в Албания, България, Хърватия и Унгария", казаха още от унгарския финансов конгломерат.

Част от френско-унгарската сделка е и продажбата на дъщерните компании на SG Експресбанк - лизинговата компания Сожелиз България и Сосиете Женерал Факторинг, както и дяловете на застрахователното дружество Сожелайф България и Регионален фонд за градско развитие (51% собственост на SG Експресбанк). Групата Societe Generale ще остане в България чрез компанията си за оперативен лизинг и управление на автопарк АЛД Аутомотив.

В SG Експресбанк у нас работят към 1600 служители. Печалбата на финансовата институция за 2017 г. е в размер на 109.5 млн. лв. Размерът на активите ѝ е 7 млрд. лв. Финансовата институция има 151 офиса и повече от 500 000 клиенти.

В края на май 2018 г. рейтинговата агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния рейтинг на SG Експресбанк - 'А-', който е възможно най-високият рейтинг, даван от Fitch на финансова институция в България, надвишавайки с едно ниво този на държавата.

Ако бъде финализирано успешно, придобиването на SG Експресбанк от Банка ДСК ще е втората голяма сделка в посока окрупняване на банковия пазар у нас след приключилото през февруари тази година обединяване между ОББ и СИБанк, след като белгийската КВС Груп купи гръцката ОББ в сделка за 610 млн. евро.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?