Банка ДСК отчете 70.5% ръст на печалбата през 2003 година

Печалбата на Банка ДСК за 2003 г. е 60.8 млн.лв. преди данъчно облагане, което е ръст от 70.5% спрямо 2002-ра. Печалбата след данъчно облагане е 46.5 млн.лв. Тя ще бъде отнесена изцяло във фонд "Резервен", реши едноличният собственик на банката - унгарската ОТП, на проведеното в сряда годишно акционерно събрание.

Възвръщаемостта на активите на Банка ДСК към 31 декември 2003 г. е 2.1%, а възвръщаемостта на собствения капитал - 16.5 процента.

Кредитният портфейл на банката е увеличен с 31.2% до 1.255 млрд. лв. През 2003 г. кредитите за физически лица са нараснали с 25%, а корпоративния кредитен портфейл - с 63%, съобщиха от пресслужбата на финансовата институция.

"Резултатите на Банка ДСК за 2003 г. отговарят на нашите очаквания", е заявил председателят на Надзорния съвет на банката д-р Шандор Чани, цитиран от пресслужбата. Той посочил, че ангажимента на ОТП да превърне банката във водеща финансова институция по отношение на продукти, услуги, пазарна позиция и финансови показатели се доказват от решението на едноличния собственик да не разпределя дивиденти, а да запази цялата печалба за 2003 г. в банката.

От пресслужбата съобщават още, че през 2004 г. банката ще продължи да развива електронните си услуги и ще създаде дъщерни компании в застрахователния бизнес и управлението на фондове.

Едноличният собственик на Банка ДСК е одобрил избирането на Виолина Маринова за ръководител на управление "Вътрешен контрол и одит". Маринова дълги години беше изпълнителен директор и член на Управителния съвет на банката.

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?