Банка "Дженерали" купувала облигации на италианската мафия

Разследване на "Файненшъл таймс" разкрива мащабна схема за пране на пари

Банка "Дженерали" купувала облигации на италианската мафия

Инвеститори по целия свят, включително известната италианска банка "Дженерали", са купували години наред облигации, зад които стоят неплатени фактури на италианската мафиотска организация "Ндрангета". Това е една от най-богатите и опасни престъпни групировки в западния свят, занимаваща се с широк спектър от дейности извън закона – от трафик на кокаин, през пране на пари до контрабанда на оръжие.

Разкритието прави в свое разследване британското издание "Файненшъл таймс".

По данни на Европол мафиотската групировка, която няма централизирана структура, а се състои от стотици автономни кланове, има приходи от около 44 млрд. евро годишно.

Според финансови и правни документи, до които "Файненшъл таймс" е получил достъп, в продължение на четири години – от 2015 г. до 2019 г., различни инвеститори по целия свят са закупили облигации на стойност 1 млрд. евро с помощта на компании, свързвани с "Ндрангета".

Освен от банка "Дженерали" книжата са били купувани също от пенсионни и хедж фондове, които търсят екзотични алтернативи с висока възвръщаемост на инвестициите в период на рекордно ниски лихви. Италианската банка е закупила облигациите чрез инструмент, създаден от базираната в Женева бутикова инвестиционна банка CFE. Консултантските услуги по трансакцията са били осъществени от счетоводната група "Ърнст енд Янг" (Ernst and Young).

Според британското издание въпросните бондове са създадени от неплатени фактури към органите на общественото здравеопазване в Италия от компании, предоставящи медицински услуги. В дъното на схемата са фирми, свързани с мафиотската групировка. Те са издавали облигации, чрез продажбата на които са се "изпирали" капитали, придобити по престъпен начин.

Едно от дълговите предложения съдържало активи, продавани от бежански лагер в Калабрия, който бил превзет от организирана престъпна група, източваща еврофондове.

От CFE са коментирали пред "Файненшъл таймс", че не са купували умишлено активи, свързани с престъпната дейност на мафията. Банка "Дженерали" пък е отговорила, че едва сега разбира за случилото се и в момента се запознава с детайлите около сделките. Компанията "Ърнст енд Янг" е отказала коментар.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?