Нова серия обещания и закани

Банка кредитор на ОЦК Кърджали води нов кандидат-инвеститор

Полският консорциум "Силезия" не иска да купи завода, защото не се знаят задълженията му

Сн. БГНЕС

Изпълнителният директор и член на УС на Първа Инвестиционна банка (ПИБ) Васил Христов се е срещнал с представители на заводските организации на синдиките "Защита" и КТ "Подкрепа" в Кърджали, на която е обещал да бъде доведен нов инвеститор в ОЦК "Кърджали" и да не бъдат преприети мерки срещу работниците, които имат задължения към банката, съобщи БГНЕС.

ПИБ е един от основните кредитори на комбината, собственост на бизнесмена Валентин Захариев.

Извънредната среща в неделя на представители на банката и на двата синдиката е била предизвикана от писмото на "Защита" до ръководството на кредитора. В писмото синдикалните лидери обвиняват банката в намерение да затвори комбината заради невъзможността на собственика му Валентин Захариев да се справи с огромните си задължения.

Синдикатите заплашват с поредни протести, този път пред централата на ПИБ в столицата.

Васил Христов е уверил участниците в срещата, че в понеделник в София ще се състои исканата от лидерите на "Защита" среща.

"Има нов инвеститор, когото ПИБ е готова да финансира, но това не е полският холдинг "Силезия". Новият инвеститор ще пристигне до 2 седмици в Кърджали, банката не желае заводът да бъде закрит и над 400 работници да останат на улицата", каза областният координатор на "Защита" инж. Стефан Атанасов, цитиран от БГНЕС.

"ПИБ иска да си върне парите от кредита, даден на Захариев, и заради това запорира ипотекираните имущества. Името на новия инвеститор не е "Силезия" АД от Полша, но не стана ясно кой именно е той", добави той.

"От думите на банкера Христов разбрахме, че ПИБ не желае да преговаря с Валентин Захариев и с изпълнителния директор на ОЦК Славея Стоянова, нито със "Силезия", посочи от своя страна Ани Георгиев, председател на заводската организация на КТ "Подкрепа".

На срещата в Кърджали е станало ясно, че банката няма да направи личните потребителски кредити на металурзите изискуеми, а ще ги разсрочи до момента, в който те започнат да получават заплати.

Това потвърди пред БНР и икономическият министър Делян Добрев.

Министърът също обяви, че не трябва да се допуска затварянето на ОЦК, след което обясни защо на този етап полският консорциум "Силезия" иска само да наеме комбината за определен период от време с опция да го купи в бъдеще време.

"Съображенията им да не искат да го купят още в самото начало е, че те не знаят детайлно финансовото състояние на дружеството. То има 300 милиона (лева) задължения към банките. Много е възможно това да не е цялото задължение, а заводът да има задължения и към контрагенти, свързани лица с бившия собственик, и тези задължения да не са 300, а да са 400 или още повече милиони, каза Добрев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес