Банката на руския купувач на ПОК "Доверие" остана без лиценз

Австрийският собственик вероятно ще търси нова сделка

Банката на руския купувач на ПОК "Доверие" остана без лиценз

Банката на руския купувач на най-големия български пенсионен фонд ПОК "Доверие" – "Инвестбанк", остана без лиценз, след като в петък Централната банка на Русия го отне заради това, че финансовата институция не разполага с достатъчно активи, които да осигуряват паричните ѝ потоци и изпитва затруднения да изпълнява ангажиментите към клиентите си. Това съобщи в петък руската агенция РИА Новости.

 

Без лицензи са останали още Смоленската банка и Банката за проектно финансиране. И при трите банки са открити и разминавания в предоставените отчетни финансови данни

 

В банките е назначена временна администрация до избора на управляващ с конкурс или на ликвидатор.

 

Контролираната от бизнесмена Сергей Мастюгин "Инвестбанк" нашумя в България покрай продажбата на ПОК "Доверие", след като регистрираното във Великобритания дружество "Юнайтед Кепитъл" се договори за сделката с "Виена Иншурънс Груп" – сегашният собственик на "Доверие". Промяната на собствеността обаче още не е факт, тъй като участниците в сделката все още не са подали документи за одобрението ѝ в българските комисии за финансов надзор и за защита на конкуренцията.

 

Отнемането на лицензите на "Инвестбанк", "Смоленски банк" (на 125-о място) и "Проект финанс банк" (на 129-о място) според информационните агенции не е изненада, тъй като и трите банки са имали проблеми с плащанията. И на трите е назначена временна администрация, докато тече съдебна процедура по обявяването им в несъстоятелност.

 

Лицензът на "Инвестабнк" е отнет "във връзка с отсъствието на перспективи за възстановяване на финансовото положение на банката и с цел избягване на задълбочаване на ситуацията", се казва в официалното съобщение на централната банка на Русия. Според регулаторния орган "Инвестбанк" не е създала резерви за покриването на възможни загуби.

 

"Инвестбанк" има активи за 75.6 млрд. рубли (малко под 1.7 млрд. евро), депозитите на граждани са 39.4 млрд. рубли (около 870 млн. евро), съобщава РИА "Новости".

 

Според данните от интернет сайта на централната банка на Русия 19.9% от "Инвестбанк" принадлежат на Василий Свинарчук чрез ЗАО "Компания "Статус", Сергей Мастюгин притежава 16.68%, Наталия Глухова - 15.85%, а 14.8% - Оксана Сорокопуд. Освен през дружества Глухова и Мастюгин контролират директно допълнителни 3.9 и 3.29 процента от акциите на банката. Московският вестник "Ведомости" допълва, че още 10.2% принадлежат на Rekha Holdings Limited, която чрез верига от офшорни дружества е собственост на американския гражданин Клайн Блейк Остин.

 

Банката обяви в края на октомври намерението си да открие офис в България, тъй като вижда огромен потенциал на икономиката на страната. Самият Мастюгин тогава посочи, че е убеден, че "представителството ни в България ще служи като ефективна бизнес платформа, която ще подкрепя нашите инициативи в застрахователния, банковия и логистичния сектор",

 

Междувременно вестник "Капитал" съобщава, че е възможно австрийската компания "Виена Иншурънс Груп" (VIG) да пристъпи към нова процедура за продажба на ПОК "Доверие". Срокът за приключването на сделката е една година", посочва изпълнителният директор на VIG Петер Хаген пред "Дер Щандарт" (Der Standard).

 

"Ако се стигне до нова процедура, определени български инвеститори биха го приветствали", казва Хаген.

 

Неяснотите около купувачи бъдещето на ПОК "Доверие" след смяна на собствеността доведоха до отлив на клиенти. По данни на "Доверие" над 48 хил. осигурени са преминали към друго дружество през периода юли-септември. По данни към края на септември управляваните от фонда активи надхвърлят 1.9 млрд. лв., а осигурените в него са около 1.2 млн. души.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес