Вече е факт:

Банката на Цветан Василев с най-голяма клиентела от държавни фирми, следва я ЦКБ

С преход от 6 месеца държавните фирми вече ще влагат парите си в повече от една банка

Банката на Цветан Василев с най-голяма клиентела от държавни фирми, следва я ЦКБ

Държавните дружества са длъжни в срок от 6 месеца да преразгледат условията, при които са депозирани в търговски банки средствата им. Ако в една банка има на депозит повече от 25% от всичките им нетни средства, когато те са над 3 млн. лв., дружествата трябва да обявят конкурс и да диверсифицират парите над този дял.

Това е записано в новите правила за избор на обслужваща кредитна институция от дружествата с над 50% държавно участие, които правителството прие на заседанието си в сряда.

Както бе обещал в първите дни от мандата на правителството си, премиерът Марин Райков възложи изработването на такива правила, публикува ги за обществено обсъждане и след изтичането на двуседмичния срок правителството ги одобри.

Проблемът с депозирането на средства на държавни фирми в банките се изостри, след като стана известно, че към края на миналата година само в Корпоративна търговска банка (КТБ) са депозирани 87% от парите на Българския енергиен холдинг (БЕХ) или около 624 млн. лв. по оценка в официален одит на холдинга, извършен от рейтинговата агенция "Фитч". Самата банка пък е основен кредитор на медийната група, контролирана от Делян Пеевски, което вся основателното съмнение, че с държавни пари се купува медийно влияние.

А според информация от Министерството на финансите, поискана от Съюза на издателите в България преди три години, към 2009 г., около 39% от парите на всички държавни фирми са били в КТБ, а година по-късно - около 70%, число, отричано от мажоритарния собственик на банката Цветан Василев.

Самият премиер Райков призна преди две седмици, че наистина "в една банка са концентрирани 54% от парите на държавните дружества", без да казва коя е банката, но всички се досетиха, че това е Корпоративна търговски банка. Както Райков, така и финансовият министър Калин Христов категорично заявиха, че ще има прозрачност къде са парите на държавните дружества, но банковата и търговската банка ще бъдат запазени и няма да се публикуват размерите на тези средства. И двамата заявиха, че преразпределянето на парите в банките ще става плавно и няма да бъдат допуснати сътресения на кредитните институции.

Оценката на Райков за господстващ дял косвено се потвърди през днешния ден, когато по искане на премиера всички министерства публикуваха на сайтовете си списък на дружествата с над 50% държавно участие и с нетни средства над 3 млн. лв., които не отговарят на правилото до 25% от тези средства да са депозирани в една банка.

От справката стана видно, че най-много държавни дружества са клиенти основно на Корпоративна търговска банка, на Централна кооперативна банка, която е част от варненския икономически конгломерат ТИМ, и в значително по-малка степен - на Инвестбанк, Уникредит Булбанк и Юробанк (Пощенска банка).

Любопитна "подробност", е че малката търговска банка Д (бивша Демир банк) съхранява значителен дял от средствата на четири държавни предприятия под шапката на Министерството на земеделието (бивши горски предприятия).

Също "подробност" е, че повечето от държавните дружества със седалище или дейност по Черноморието приоритетно са клиенти на ЦКБ.

Кой съхранява парите си в банката на Цветан Василев?

Очевидно, че КТБ е предпочитана банка на големите компании в енергетиката и икономиката. От 15 едри дружества под шапката на икономическото министерство 10 държат значителна част от парите си в КТБ. Сред тях са НЕК - 59.44% от средствата са ѝ в тази банка. Булгартрансгаз - 96%, БЕХ - 88.20% (оценката на агенция "Фитч" се потвърждава - бел. ред.), Булгаргаз - 90.85%, Мини Марица изток - 50.34%, Държавната консолидационна компания - 99.79%, Електроенергийния системен оператор - 94.76% и други.

Ако само парите на БЕХ в Корпоративна банка са 624 млн. лв., по оценката на "Фитч", колко ли са на останалите компании, и то само от сферата на енергетиката, например?

Впрочем в КТБ свои депозитни сметки имат и Българската фондова борса (31.33% от средствата й), дружеството под шапката на просветното министерство "Студентски столове и общежития" - 98.17%, пари на летище София, на Пристанищен комплекс Русе, на Националната компания "Железопътна инфраструктура" и други.

Трудно е да се посочат на колко възлизат тези средства, но те са дали в годините възможност на КТБ да провежда широка кредитна политика, а на дружества, близки до нея - и инвестиционна политика. Включително в медии.

Изборът на ЦКБ от държавни дружества също не изглежда случаен. Така например държавните дружества ВиК Варна и ВиК Бургас са клиенти на ЦКБ съответно със 78.42% и 59.67% от средствата. Дружеството за дипломатически имоти АДИС държи 63.44% в ЦКБ, както и Индустриална зона Варна, Индустриален логистичен парк Бургас - по 100%, ЕлБи Булгарикум - 96.93%, ТЕРЕМ - 35.26%, Пристанище Варна - 40%, Летище София - 58.50%, Пристанищна инфраструктура - 91.95% и др.

Неголямата по активи Инвестбанк се е оказала предпочитана банка за АЕЦ "Козлодуй". 42.54% от парите на атомната централа се съхраняват в нея.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес