Банката за развитие договорила над 100 млн. евро от Китай

Банката за развитие договорила над 100 млн. евро от Китай

Кредитни споразумения за над 100 млн. евро са договорени от Българската банка за развитие (ББР) с китайски финансови институции през 2017 г.

Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов, който участва в Първата среща на междубанковата асоциация на Китай и страните от Централна и Източна Европа във формата 16+1, организирана от ББР в София. На форума участие взеха председателят на управителния съвет на Китайската банка за развитие г-н Хуайбан Ху и представители на 14-те банки за развитие и търговски банки, членуващи в асоциацията.

Караниколов посочи, че за осъществяването на успешни инфраструктурни и бизнес проекти основно значение има достъпът до финансиране и даде пример, че през 2017 г. ББР е сключила с Китайската банка за развитие кредитно споразумение за подкрепа на съвместни инвестиционни проекти на стойност 80 млн. евро. Парите са вложени в проекти в областта на транспорта, възобновяемите източници, строителство, промишленост, земеделие и др.

"През 2017 година с ББР бе сключено и Споразумение за финансово сътрудничество за кредитна линия за 50 млн. евро от Ексим - Банката на Китай за финансиране на българския бизнес", допълни икономическият министър. По думите му в процес на преговори е осигуряване на още едно кредитно споразумение с Индустриалната и търговска банка на Китай - за втори път след това, което бе сключено през 2016 г.

Министърът на икономиката изтъкна, че създаването на междубанковата асоциация между Китай и страните от Централна и Източна Европа през 2017 г. в Будапеща се е превърнало в едно ново измерение, което ще придаде по-голяма конкретика на политическите разговори, подпомагайки развитието на цялостната инфраструктура и реализацията на двустранни и многостранни проекти.

"Форматът 16+1 от инициативата "Един пояс, един път" вече има съществен принос за новата динамика в икономическите връзки, както и за засиления интерес на китайски компании към тази част на континента", подчерта Караниколов и допълни че България отдава важно значение на инициативата "Един пояс, един път".

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?